In Parijs worden kort na elkaar twee doden gevonden. Alles wijst op zelfmoord, op een ding na: een symbool wat lijkt op de letter H. Of is het toch een guillotine? Commissaris Adamsberg gaat op zoek naar wat er met de slachtoffers gebeurd is. Al snel ontdekt hij dat beide slachtoffers jaren geleden deel hebben genomen aan een met mysteriën omgeven reis naar IJsland. Terwijl lid na lid van het voormalige gezelschap dood gevonden wordt, gaat Adamsberg op reis naar IJsland. Wat is daar ooit gebeurd?

Het boek IJsmoord is het tiende en het nieuwste deel in de Adamsberg-reeks van Fred Vargas. Voordat ik begon in het boek vroeg ik mij af of ik belangrijke dingen gemist had door niet de andere delen van de reeks te lezen. Toen ik echter begon in het boek, werd ik gelijk opgeslokt in het verhaal. Soms waren er subtiele verwijzingen naar andere boeken in de reeks, maar deze eerdere gebeurtenissen speelden geen grote rol in het verhaal. Het maakte mij juist nieuwsgierig naar de andere delen van deze reeks.

Het verhaal begint pakkend: twee doden, gevonden met datzelfde mysterieuze symbool in de buurt. Het boek ontwikkelt zich niet zo snel. Iedere kant van de zaak wordt bekeken en ieder feitje wordt onder de loep genomen. Adamsberg en zijn team raken verstrikt in de feiten en ze nemen de lezer mee in hun ingewikkelde web.

Wanneer je het boek openslaat en begint met lezen, verwacht je een verhaal over twee moorden in Parijs en een reisje naar IJsland. Fred Vargas vult echter de pagina’s met het zwijn Marc, een bezoek aan een stoeterij, een stuk Franse geschiedenis en nog meer. Het lijkt wel alsof de weg naar het vinden van de oplossing in dit boek veel belangrijker is dan de uiteindelijke oplossing.

Commissaris Adamsberg is een geval apart. Hij is erg goed in het leggen van verbanden, maar niet iedereen kan zijn gedachtegang volgen. Af en toe doet hij dingen die op dat moment nutteloos lijken, maar later in het verhaal handig en soms doorslaggevend blijken te zijn. Dit maakt hem ook zo’n goede inspecteur. Al zijn rare manieren moet je even aan wennen, maar daarna kun je je Adamsberg ook niet meer zonder voorstellen. Je kunt merken dat Fred Vargas echt tijd in zijn personage heeft gestoken.

Kortom, het boek IJsmoord is zeker een aanrader als je houdt van een thriller met een beetje historie. Het boek heeft veel aandacht voor details, ieder feitje wordt meerdere keren bekeken en kan uiteindelijk toch weer tot iets nieuws leiden. Commissaris Adamsberg is een personage waarvan je steeds weer versteld staat. IJsmoord neemt je mee op reis naar plekken waar de goedkope misdaadseries op tv nooit zouden komen: mee met de ijskoude noorderwind.

Deze recensie is geschreven door Annemarie Sänger. Ze is 15 jaar en zit in 4VWO TTO op het Farel College Amersfoort.

IJsmoord/Fred Vargas/ Vertaling: Rosa Pollé en Nini Wielink/Uitgever De Geus/2016/439 blz. /ISBN: 978 90 445 3565 5

No Comments

Post a Comment