“De baby hoort nu bij ons, ik weet niet waarom. Ik draai me om en aai over het blonde, dunne haar. Ze komt uit Amerika en ze heet Mariah Carey.”

Als op een nacht de ouders van de jonge Soufjan een baby vinden in de Marokkaanse woestijn, doen ze er alles aan haar te verbergen. Want deze baby is bijzonder, ze heeft blonde haren. Niemand mag Mariah Carey (de naam die Soufjan zijn nieuwe baby zusje geeft) zien. De schrijver vertelt over deze vreemde nacht vanuit het oogpunt van de kleine Soufjan, die geen idee heeft wat er aan de hand is.

Dan is er een tijdsprong van zeventien jaar. Soufjan is nu een volwassen man en werkt in de stad Marrakesh, wat je kunt zien als een goed of slecht teken in het Marokkaanse dorp waar hij vandaan komt. Hij is taxichauffeur en leidt zijn eigen leventje, totdat nieuws dat hij van zijn moeder krijgt allerlei herinneringen terughaalt. Mariah wil naar Nederland toe, om haar biologische grootouders te zoeken. Ze gaat er halsoverkop vandoor met een paar vrouwen, Soufjan alleen achterlatend. Vanaf hier komt de tweede hoofdpersoon, genaamd Sonja, ook in het verhaal. Sonja is de oma van een meisje dat bekend staat onder twee namen. Lisa, zoals haar Nederlandse ouders haar noemden, of Mariah, de naam die haar nieuwe broer haar gaf.

Sonja’s man, Huub, is sinds de dood van zijn dochter, schoonzoon en kleindochter niet meer dezelfde man. Hij raakt in zichzelf gekeerd, helemaal in zijn eigen wereldje, koestert woede tegen alles wat buitenlands is en begint te dementeren. Het is dan ook een groot shockmoment als de lang verloren kleindochter opduikt. Zullen de grootouders van Mariah haar ooit kunnen accepteren?

Dat is kort samengevat het verhaal van De achterkant van de zon. Toen ik begon met lezen, snapte ik eigenlijk niet zo goed waar de schrijver heen wilde met dit verhaal. Zat er een of andere diepe betekenis achter die ik nog niet ontdekt had? Had ik over een belangrijk detail heen gelezen? Het ging van de hak op de tak en er werden ook constant tijdsprongen gemaakt. Dat maakte het erg lastig om in het verhaal te komen, maar tegelijkertijd zorgde het er ook voor dat ik het boek uit heb gelezen. Doordat er veel werd geswitcht tussen Soufjan en Sonja bleef het verhaal interessant. Waar het vaak irritant is dat een verhaal van het ene naar het andere jaar gaat, viel dat hier wel mee. Het zorgde ervoor dat ik niet verveeld raakte door het verhaal, want je kreeg aldoor nieuwe inkijkjes in het leven van de hoofdpersonen.

Al met al was dit verhaal niet helemaal wat ik ervan had verwacht, maar het was het lezen wel waard! Ik zou dit verhaal absoluut niet aan je aanraden als je houdt van boeken die vallen in de categorie spanning, actie of liefde, maar als je graag een originele roman met een mysterieus en interessant hoofdpersoon (waar je nog wat van kunt leren) leest, is dit zeker wat voor jou!

Deze recensie is geschreven door Janine van der Molen, scholiere van het Roelof van Echten College in Hoogeveen. Ze leest zo’n beetje alles wat los en vast zit, of het nu in het Engels of Nederlands is. Haar leesstapel bevat veel dystopische verhalen, vooral series, maar ook andere genres leest ze zeer zeker ook. Janine leest in twee werelden: de gewone papieren boeken en e-books op haar wattpad.

De Achterkant Van De Zon / Maurits de Bruijn / Nieuw Amsterdam Uitgevers / 2016 / 206 pag. / ISBN 9789046819968

No Comments

Post a Comment