Nikolai heeft een prachtige vrouw, Vera. Vera is actrice en Nikolai ziet dat iedereen haar begeert. Als ze ook nog eens op avances van verschillende mannen in gaat, wordt Nikolais jaloezie steeds groter. Door zijn gesprekken met de mysterieuze Sergeant Bertrand realiseert hij zich wat zijn vrouw hem aandoet en begint hij langzaam steeds drastischer gedrag te vertonen.

Sergeant Bertrand is een boek dat me in eerste instantie intrigeerde. Het begint met een fragment waardoor je aan het denken wordt gezet over wat er mogelijkerwijs zou kunnen gebeuren. Dit mysterie zorgt er dan ook voor dat je door wil blijven lezen en voor je het weet ben je door dit dunne boekje heen. Nikolais waanbeelden zorgen voor een onheilspellende atmosfeer, al had de grens tussen werkelijkheid en waanbeeld nog wel wat dunner mogen zijn. Uiteindelijk bleek ik namelijk de meeste dingen goed ingeschat te hebben en dat stelde me teleur, want na de eerste paar bladzijden verwachtte ik een enorme twist.

Dat ik wilde weten wat er precies zou gebeuren, was niet het enige wat me aan het lezen hield. De schrijfstijl is namelijk fijn. Skorobogatov roept heldere beelden op en weet in weinig bladzijden de jaloezie van Nikolai goed neer te zetten. Wat echter wel jammer is, is dat Nikolai naast de jaloezie en zijn drankprobleem maar weinig karakter lijkt te hebben. Er wordt geen motief gegeven voor de reden van zijn gedrag en daardoor werd ik minder in het verhaal getrokken dan had gekund. Nu bleef er toch een zekere afstand tussen de lezer en Nikolai.

De andere personages komen ook niet tot hun recht, Vera’s liefde voor Nikolai wordt steeds lastiger om te begrijpen. Vanuit haar oogpunt en ook vanuit een paar andere perspectieven zijn verschillende hoofdstukken geschreven, maar in plaats van de karakters meer diepte te geven, laten ze juist duidelijker zien dat de personages vrij karikaturaal zijn, omdat er te weinig bladzijden zijn om echt diepgang te creëren.

Dit is dus een boek waar ik met gemengde gevoelens op terugkijk. Het las enorm snel weg en het hield mijn aandacht zeker vast, maar qua inhoud stelde het me teleur. De personages zijn weinig driedimensionaal en daarom was het boek minder beklemmend en minder krachtig dan het had kunnen zijn.

Sergeant Bertrand/ Aleksandr Skorobogatov/ vertaald door Rosemie Vermeulen/ Uitgeverij Cossee/ 2016/ 160 blz./ ISBN: 9789059366671

No Comments

Post a Comment