Jake is naar een Brits eiland verhuisd om haar verleden achter zich te laten. Daar past ze op een kudde schapen samen met haar hond Dog. Helaas wordt haar leven opgeschud wanneer er schapen vermoord worden en blijkt ook dat Jake’s verleden haar niet los laat.

Overal vogelzang is een boek dat je aan het nadenken zet. Een boek dat niet loslaat en een wat onheilspellend gevoel oproept waardoor je je er voor het slapen van moet vergewissen dat je veilig in je eigen kamer bent zonder dreiging. Dat je erover na blijft denken komt helaas niet alleen door het intrigerende verhaal, maar ook door alle losse eindjes. Na het lezen van dit boek was er namelijk wel het gevoel dat ik naar een foto zat te kijken die versnipperd was en daarna aan elkaar geplakt, maar waarvan niet alles stukjes teruggevonden zijn.

Wanneer de lezer kennismaakt met Jake is er net een schaap vermoord en Wyld trekt met haar lugubere beschrijving direct de aandacht. Ik heb niet snel last van bloederigheid, alleen bij dit boek schrok het me wel af. Dit zorgde er dan ook voor, in combinatie met de vele vragen die rond Jake’s verleden worden opgeroepen, dat ik niet zo goed wist wat ik met dit boek aan moest. Het greep me vanwege de beschrijvingen en de duistere atmosfeer, maar aan de andere kant vond ik de metaforen die Wyld gebruikt juist te geforceerd waardoor er opnieuw afstand ontstond.

Rond bladzijde tachtig komt de lezer eindelijk dingen te weten over waarom Jake in haar huidige situatie beland is. Hoofdstukken in het heden worden afgewisseld met hoofdstukken over haar verleden, de hoofstukken over het verleden gaan steeds verder terug in de tijd en dat zorgt ervoor dat je constant geboeid blijft. Toch blijven het duidelijk flarden en dat zorgt ervoor dat ik na het dichtslaan van het boek het gevoel heb dat ik niet het hele plaatje zie. Ik mis iets.

Hetzelfde geldt voor de personages. Ze worden goed neergezet en ondanks dat veel van hen maar weinig bladzijden krijgen om zich te ontwikkelen, ontstaan er echte personages en geen stereotypen. Het wordt duidelijk dat iedereen zijn eigen beweegredenen heeft en een eigen persoonlijkheid, maar jammer genoeg krijg je niet de tijd om deze facetten van dichterbij te bekijken.

Voor mij is dit een boek dat veel interessante elementen bevat, maar na het lezen blijven er teveel vragen onbeantwoord. Ondanks dat ik het boek dus niet met een voldaan gevoel dichtgeslagen heb, ben ik wel blij dat ik het heb opgepakt, want intrigeren doet het zeker en ik kan me heel goed voorstellen dat ik dit boek zal herlezen, op zoek naar nieuwe snippers om de foto alsnog heel te krijgen.

Overal vogelzang/ Evie Wyld/ vertaald door Roos van de Wardt/ Uitgeverij De Geus/ 2016/ 285 blz./ ISBN: 9789044535471

Deze week is het feest bij De Leesfabriek.
Doe met onze Giga Winactie en win 25 boeken:
APPLAUS

No Comments

Post a Comment