De zeventienjarige Hazel Grace Lancaster is gediagnosticeerd met schildklierkanker dat zich heeft uitgebreid naar haar longen. Wanneer haar moeder haar verplicht om naar een support  groep te gaan ontmoet ze een jongen genaamd Augustus Waters. Augustus is een sterke, grappige en zelfverzekerde jongen ondanks dat hij nog maar één been heeft, maar na een lang gevecht kankervrij is. Al snel hebben Hazel en Augustus dagelijks contact en wisselen ze boeken uit. Hazel raad An Imperial Affliction aan geschreven door Peter van Houten. Wanneer Augustus erachter komt dat het Hazel haar wens is om van Houten te ontmoeten, geeft hij zijn wens op om dat te laten uitkomen, uiteindelijk leidt dat naar een trip naar Amsterdam. In Amsterdam bloeit de liefde op en slaat het noodlot toe.

The Fault in Our Stars is een realistisch verhaal over twee tieners die veel te vroeg in hun leven in aanraking zijn gekomen met het woord lijden, zowel fysiek als emotioneel. Hazel en Augustus moeten beiden dealen met terminale kanker en de dood.

Hazel mag dan kanker hebben, ze is absoluut niet depressief en klaagt niet. Ze weet wat haar situatie is en alsnog staat ze met beide benen stevig op de grond. Ze maakt het beste van haar leven, op de manier zoals zij het wil, ook al willen haar ouders dit niet altijd zien. Je merkt dan ook al gauw in het verhaal dat Hazel ouder is in haar hoofd dan haar leeftijdsgenoten, dit is te danken aan alles wat ze al mee heeft moeten maken in haar leven.

Green beschrijft haar gedachten dan ook uitgebreid. Als lezer weet je precies wat Hazel denkt en wat haar worstelingen zijn. Doordat haar gedachten zo uitgebreid zijn beschreven is het makkelijk om je in de karakters in te leven. Hier en daar ga je dan ook zeker een traantje wegpinken.

Zodra je wordt geïntroduceerd met Augustus komt je erachter dat hij een zelfverzekerde maar grappige jongen is die van metaforen houdt. Ondanks dat hij kanker heeft gehad en maar één been heeft, gaat hij met een lach door het leven. Toch kom je er later in het verhaal achter dat Augustus ook een andere kant heeft dat onder al zijn zelfverzekerdheid verscholen gaat. Hij is bang voor vergetelheid en wil niets liever dan een stempel op de wereld achterlaten.

De liefde tussen Hazel en Augustus is intens. In het begin is Hazel terughoudend, ze is bang om Augustus pijn te doen, omdat ze weet dat ze geen lang leven zal leiden. Toch begint ze steeds meer van hem te houden. Uiteindelijk steunen ze elkaar door dik en dun. De liefde is er een waar elk meisje van droomt, ongeacht jong of oud.

Dit boek is zeker vijf sterren waard. Green behandelt zware thema’s als terminale kanker, dood en de intensiteit van de wereld, maar hij had het niet beter kunnen doen. De situatie is realistisch, het kan ons allemaal overkomen, maar dat maakt dit boek niet minder. Integendeel, iedereen zou dit boek moeten lezen, het is een sterk verhaal dat je een inzicht geeft hoe het is om te sterven.

Mijn naam is Eline en ik ben 22 jaar oud. Ik volg de HBO-opleiding Media, Informatie en Communicatie aan Saxion. Ik heb gekozen voor deze opleiding als opstapje naar de master redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel ben ik bezig mijn mijn minor International Trade Publishing, Books & More. Boeken zijn mijn leven en ik doe niets liever dan lezen en schrijven. Ik lees al vanaf jongs af aan en dit ben ik met de jaren juist meer gaan doen.

The fault in our stars/John Green/Penguin Books UK/ 2014/316 blz./ISBN: 9780141355078

No Comments

Post a Comment