Zonder ook maar iets van het boek De afstand tussen jou en mij te hebben gelezen was het mij duidelijk waar het over zou gaan. De titel en schattige icoontjes op de cover leken mij een verhaal over een avontuur in de wildernis te symboliseren, vergezeld met een romance. Ook al klopte mijn intuïtieve analyse van De afstand tussen jou en mij geheel, het boek was niet compleet zoals ik had verwacht. Voornamelijk de persoonlijkheid van de hoofdpersoon, Mckenna, en de ontknoping van het verhaal droegen bij aan het gevoel dat ik iets nieuws had gelezen.

Het verhaal draait om Mckenna Burney, een 18-jarige modelstudent met een passie voor wandelen. Haar onverschrokkenheid blijkt al uit de eerste scènes van het verhaal waarin ze besluit toch de Appalachian Trail te lopen, ook  wanneer haar beste vriendin Courtney mededeelt dat ze ervan afziet mee te gaan. Deze beslissing zou ongeloofwaardig kunnen overkomen – een tienermeisje dat zelfstandig 3500 kilometer wildernis wil overwinnen – maar Gessner weet op een vlotte en leuke wijze een geloofwaardige setting te creëren. In een paar zinnen worden alle acties die Mckenna de afgelopen jaren heeft ondernomen om zich goed voor te bereiden op deze tocht aan de lezer voorgeschoteld. Door de toegepaste beknopte stijl van Gessner nemen de technische details slechts een minimum aantal bladzijden in beslag en kan je vrijwel direct genieten van het wandelavontuur, iets wat ik zeer kon waarderen.

Verder staat het boek bol van de kleurrijke beschrijvingen van de beboste gebieden waar Mckenna doorheen trekt. Ook vormen de spookverhalen en mythes van Sam, de ondoorgrondelijke maar aantrekkelijke jongen die Mckenna onderweg tegenkomt, een telkens terugkerende aanwezigheid in het verhaal. Tel al deze dingen bij elkaar op en je hebt een heerlijk vakantieverhaal, perfect om een paar dagen voor te gaan zitten of in één ruk uit te lezen.

Hoe leuk ik het boek ook vond, er waren toch een paar dingen die mij minder bevielen, met name wat betreft Mckenna. Mckenna vormt het tegenovergestelde van het algemeen geaccepteerd Young Adult tienermeisje. Ze is sterk, onafhankelijk en nergens bang voor. Ook wanneer ze Sam ontmoet valt ze niet onherroepelijk in katzwijm of verliest compleet haar hoofd. Aan de ene kant vond ik het zeer boeiend om de wereld door haar ogen te ervaren. Haar eindeloze voorraad energie en optimisme zijn opbeurend. Toch zorgde precies deze kwaliteiten ervoor dat Mckenna uiteindelijk niet meer werd voor mij dan een fictief personage op de bladzijden. In geen van de (levens)bedreigende situaties die zich voordoen tijdens het verhaal is ze écht bang, wordt ze compleet overvallen door paniek of geeft ze toe aan uitputting of angst. Zelfs wanneer Sam haar een zeer schokkende onthulling doet weet Mckenna haar hoofd koel te houden. Het zijn zeer bewonderenswaardige acties en eigenschappen maar als leeftijdsgenoot kon ik me niet identificeren met Mckenna. Vaak ging de gedachte door mijn hoofd dat ik anders zou reageren dan Mckenna op een bepaalde situatie.

Ook had ik aan het eind van het verhaal het gevoel misleid te zijn door de auteur. Aan het begin hamert Mckenna erop dat ze niét op zoek is naar veiligheid, eens een keer niet perfect de regeltjes wil opvolgen zoals ze altijd doet. Maar uiteindelijk is dit precies waar het verhaal op uitdraait. Ik had gehoopt dat Mckenna een bepaalde ontwikkeling zou meemaken, onvergetelijke levenslessen zou opdoen. Voor mij is het echter alsof de Mckenna voor de 3500 kilometer en de Mckenna daarna vrijwel dezelfde persoon zijn. Dit vond ik jammer en was een aspect van het verhaal wat me een beetje tegenviel.

Al met al ben ik door De afstand tussen jou en mij toch weer een leuke leeservaring rijker. Moeiteloos ben ik door de 318 pagina’s van het boek gekomen. Het is een verfrissend verhaal en zeker een aanrader voor liefhebbers van kamperen (zoals ik zelf) en voorstanders van een gezonde levensstijl.

Deze recensie is geschreven door Christa Laurens,  18  jaar, 6e klas VWO, leerling aan het Rijnlands Lyceum Sassenheim

De afstand tussen jou en mij / Marina Gessner / vertaald door Astrid Staartjes / Uitgeverij Blossom Books / april 2016 / 318 pag. / ISBN 9789020679953

No Comments

Post a Comment