Ezra en Tobias zijn al vele jaren bij elkaar en leiden een, voor de buitenstaander gezien, perfect leven. Ze zijn allebei aantrekkelijk, slim en hebben hun eigen appartement. Terwijl Ezra zichzelf omhoog probeert te werken in de harde reclamewereld, hoopt Tobias nog altijd op zijn grote doorbraak als filmmaker. Als Ezra erachter komt dat er een nieuw leven in haar groeit, verschuiven de verhoudingen. Het komt er zelfs op aan dat ze uiteindelijk, tegen Tobias’ zin in, samen in een oude wagen naar Marokko gaan rijden. Het wordt een enerverende reis, waarin de twee geliefden elkaar wanhopig weer proberen te vinden. Maar drijven ze niet steeds verder uit elkaar

Ook al is het uiteindelijk geen boek met een licht thema; het gemak waarmee je dit boek uitleest, zal je verbazen. Het hielp dat ik tijdens het lezen veel scènes goed kon visualiseren met de Spaanse en Marokkaanse landschappen als achtergrond. De intensiteit tussen Ezra en Tobias is voelbaar en in mijn hoofd speelde het boek zich af als een film. Het wisselend perspectief tussen de twee hoofdpersonen vind ik niet gauw fijn bij het lezen, maar in dit geval vond ik het een goede keus. Hun relatie is niet te begrijpen zonder beide kanten te laten horen.

Er komt veel seks in het boek voor, maar dat maakt het rauw. Zowel Ezra en Tobias krijgen het tijdens de reis fysiek zwaar. Jonkman laat heel mooi zien dat in zulke moeilijke tijden veel van de primaire instincten van de mens naar boven komen. Aan het begin van het boek verwacht je niet dat Ezra een wilde kant heeft, maar ook Tobias zorgt voor verrassingen. Beide hoofdpersonen maken een verandering door in het boek, waarbij het lijkt alsof de twee geliefden elkaar blijven compenseren: Bloeit de één helemaal op, loopt de andere langzaam leeg.

Tot slot zie ik Ezra ook wel als de personificatie van de hoge werkdruk die heerst in Nederland. Ezra werkt voor een groot reclamebureau, maar vlucht niet voor niks weg naar Marokko. Eenmaal aangekomen in Marokko vindt Ezra ook langzamerhand haar innerlijke rust. Ik vond dat wel een thema relevant voor onze hedendaagse maatschappij. We zijn altijd bezig, altijd op zoek naar succes en groener gras. ‘Slow down, brother’, zou Douwe Bob gezegd hebben.

Renske Jonkman brengt met Gibraltar een zoektocht naar geluk, vrijheid en de definitie van liefde.

Gibraltar | Renske Jonkman | Nijgh & Van Ditmar | 2015 | 350 pag. | ISBN 978 90 388 0059 2

No Comments

Post a Comment