Joelle Charbonneau begon verhalen te vertellen als operazangeres, tegenwoordig schrijft ze boeken. Ze woont in de buurt van Chicago met haar man en zoon, en als ze niet schrijft werkt ze als toneel- en stemcoach. Haar boeken De test, De studie en Het examen zijn bestsellers in Nederland en België.

Kaylee Dunhams broer, DJ, is ziek. Hij heeft een nieuwe nier nodig en Kaylee tracht er alles aan te doen zodat haar broer deze nier kan krijgen. Op een dag duikt er een nieuwe website op met de naam NODIG. Om toegang te krijgen moeten de gebruikers een vraag beantwoorden: ‘Wat heb je nodig?’ Op het eerste zicht een gemakkelijke vraag, maar is dat wel zo?

‘Willen: een verlangen om iets te bezitten of te doen; een wens.
Nodig hebben: iets essentieels wat vereist is, omdat je niet zonder kunt leven. Wat heb jij nodig?’
(p. 7)

Het boek start met de verklaring van bovenstaande begrippen. De begrippen ‘willen’ en ‘nodig hebben’, zetten mij al onmiddellijk aan het denken. We willen vaak zo veel, maar hebben we het wel allemaal nodig? Ik vond dit een goede start van het boek. De lezer, ik althans, denkt hier al even over na en leest vervolgens aandachtig verder. Al snel komen we erachter dat Kaylee echt iets nodig heeft; een nier voor haar broer. Doorheen het verhaal voerden de leden van NODIG verschillende opdrachten uit om te krijgen wat ze nodig hebben. Deze opdrachten veroorzaakten heel wat onomkeerbare gevolgen.

Charbonneau zorgde ervoor dat het boek vlot leest, dat je je aandacht erbij kan houden en dat je het helemaal uit wil lezen. In elk hoofdstuk opnieuw slaagt ze erin om je nieuwsgierig te maken naar het volgende hoofdstuk.

Ik wist niet goed wat ik van het boek moest verwachten. Ik had wel de indruk dat het iets te maken zou hebben met de invloed van sociale media, maar dat er verschillende personen getroffen zouden worden, had ik niet gedacht. Ik vond het wel jammer dat we niet weten hoe het afloopt met DJ, of hij een nieuwe nier krijgt, of nog wat geduld moet uitoefenen.

Het boek lijkt me meer geschikt voor 16-jarigen omdat het over tieners gaat. De dag van vandaag zijn tieners veel bezig met sociale media en ze hebben ook veel nodig waarvan zij, en wij ook, er zich niet altijd van bewust zijn of ze het effectief wel nodig hebben. Dit lijkt me een ideaal boek om een boekbespreking over te maken als opdracht voor de les Nederlands. Maar ook ik vond het een leuk boek om te lezen.

Deze recensie is geschreven door Hanne Corstjens. Hanne is 23 jaar oud en woon in Bocholt, België. Ze heeft marketing gestudeerd en heeft hierna nog een lerarenopleiding gedaan. Momenteel is Hanne aan het werk als leerkracht in het secundair onderwijs.

Nodig /Joelle Charbonneau/vertaling Carolien Metaal/Karakter Uitgevers BV / 2016 / 320 blz. / ISBN 9789045210247

No Comments

Post a Comment