Het boek vertelt drie aparte verhalen, die naar mate je verder in het boek komt, onlosmakelijk met elkaar verbonden blijken te zijn. Willem Gerson, een succesvolle zakenman met een slopende ziekte. Hatsu Hamanda, een vooraanstaand wetenschapster die haar focus verloren heeft. Johnny Idaho, de simpele jongen die niet bestaat. Samen beleven zij hun leven op de Archipel, een nieuw land gemaakt door rijke multinationals. Het leven op de Archipel wordt gecontroleerd door rondvliegende ogen, schermen, weblenzen en de Pleasers (mensen die opvallend gedrag onderzoeken).

Een toekomst, die niet zo ver van ons vandaan ligt als we denken. Een samenleving die gecontroleerd wordt door haar regering, waar het begrip privé niet meer in het woordenboek voorkomt. Waar iedereen perfect moet zijn én zich perfect moet gedragen, waar ‘anderszijn’  een bedreiging vormt.

‘Ik weet zeker dat we in de gaten worden gehouden, door ogen in de lucht, onder water en op zee. Die ogen zien meer dan God, en in andere goden hoef je niet langer te geloven.’

Alles is aangepast voor het gemak van de bewoners. Voorkeuren, bezochte websites, cafés en winkels wordt opgeslagen, om daar de reclamestromingen persoonlijk op aan te passen. De hoofdpersonen in het boek irriteren zich aan de technologie, rebelleren erdoor of vermijden het.

‘De stad besnuffelt en betast haar, past verkeerslichten aan ten behoeve van optimale doorstroming, besluit extra treinstellen in te zetten of juist af te koppelen, reguleert energie- en informatiestromen. Ontelbare pakketjes van Amazon|Everything of Alibaba schieten onder haar voeten door in een fijnmazig distributienet dat appartementen en kantoren binnendringt.’

Een interessant boek voor de geduldige lezer. Je hebt een tijdje nodig om echt in het boek ‘te komen’. De verhalen bouwen zich langzaam op, waardoor de nieuwsgierigheid uit blijft. Door verwarring en onduidelijkheid is het af en toe nodig om een passage overnieuw te lezen, om de tekst goed te kunnen begrijpen.  Maar voor wie geduld heeft, op het einde passen alle puzzelstukjes precies in elkaar, wat leidt tot een verrassend einde.

Mijn verwachtingen van dit boek waren hoog. Tijdens een interview van Auke Hulst in onze school vertelde hij over dit boek. Ik raakte geïnteresseerd door de manier waarop hij vertelde dat het een toekomstverhaal was, maar dat we niet precies weten hoe ver die toekomst van ons vandaan ligt. Toch zijn mijn hoge verwachtingen niet helemaal waargemaakt, het boek was niet in staat om constant mijn interesse vast te houden. De stijl waarmee het boek was geschreven is meesterlijk. De zinnen bevatten bijzondere woorden, vergelijkingen en metaforen. Het verhaal is niet voor iedereen geschikt, voor de volwassene geduldige lezer zal dit boek intrigerend zijn en dus een aanrader!

Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar 5VWO. Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

Slaap zacht, Johnny Idaho / Auke Hulst / Ambo|Anthos / 2015 / 380 / 978 90 263 3441 2

No Comments

Post a Comment