‘De dood, de dood, de dood,’ fluisterde Ellen toen hij buiten gehoorsafstand was. Maar het was al te laat. Haar paniek werd alleen maar groter.
De dood. Ze werd er voortdurend aan herinnerd. Maar dat was ook wat ze wilde.

 Ontmoet Ellen Tamm, misdaadverslaggeefster bij de televisiezender TV4 in Stockholm. Als er op een doorsnee vrijdagavond een achtjarig meisje genaamd Lycke verdwijnt, komen de herinneringen van een gebeurtenis in haar eigen leven steeds verder boven drijven. De verdwijningszaak wordt één grote hit op het nieuws en alle kijkers proberen een bijdrage te leveren door te helpen met de zoektocht. Zo ook Ellen. Ze raakt geobsedeerd door de verdwijning van dit kleine, onschuldige meisje. Was het een van de ouders? Of toch een pedofiel?

De tijd tikt door en Ellen voelt zich steeds machtelozer. Ze heeft dit eerder meegemaakt en toen liep het niet al te best af. Daarom moet en zal ze zorgen dat Lycke veilig thuiskomt, waar haar thuis ook mag zijn. Zullen ze haar op tijd vinden? Of zijn ze alweer te laat…

Op de omslag van het boek staat: ‘Mikaela Bley’s debuut is een nagelbijter die niemand onberoerd laat.’ Dat is wat Adlibrisbloggen ervan vindt. Ergens kan ik me daar wel in vinden, het boek liet mij namelijk ook niet koud. Toch was het uiteindelijk niet wat ik ervan had verwacht. Dankzij de reacties van verscheidene bloggers op dit boek lag de lat al erg hoog toen ik aan de eerste bladzijde begon.

Met het onderwerp zelf is niks mis. Je kunt er een prachtige thriller bij schrijven, dat is al door meerdere schrijvers bewezen. Voor mij zat het hem meer in de uitwerking van dit verhaal. Het is zeker niet slecht, maar als je verwachtingen al redelijk hoog liggen… Laat ik het zo zeggen: het is niet de nagelbijter waar ik op had gehoopt. Er zaten helaas veel ontzettend langdradige stukken in, wat de kleine hoeveelheid spanning die er was opgebouwd weer als sneeuw voor de zon deed verdwijnen. Verder was het gewoon een goed boek.

Mikaela Bley heeft, afgezien van de stukken die ik hierboven heb beschreven, een prettige schrijfstijl. De zinnen zijn kort maar krachtig, net als de hoofdstukken. Er wordt ook meerdere malen gewisseld van point of view, waardoor er toch een beetje actie in het verhaal zit. De personages spraken mij erg aan. Stuk voor stuk waren ze een beetje mysterieus en hadden ze een verleden of eigen verhaal dat je steeds beter leerde te begrijpen. Het ontdekken van dat verleden was interessant en maakte mij als lezer stiekem toch nieuwsgierig naar het volgende hoofdstuk vanuit die persoon.

Al met al is het een redelijk boek om te lezen, maar dat Mikaela met dit debuut de nieuwe Queen of Crime van Zweden is, is iets waar de meningen nog over verdeeld zijn.

Deze recensie is geschreven door Janine van der Molen, scholiere van RSG Wolfsbos in Hoogeveen. Ze leest zo’n beetje alles wat los en vast zit, of het nu in het Engels of Nederlands is. Haar leesstapel bevat veel dystopische verhalen, vooral series, maar ook andere genres leest ze zeer zeker ook. Janine leest in twee werelden: de gewone papieren boeken en  e-books op haar wattpad.

Dochter Vermist / Mikaela Bley / vertaling Wiveca Jongeneel en Elina van der Heijden/A.W. Bruna Uitgevers / 2016 / 334 blz. / ISBN: 9 789400 506602

No Comments

Post a Comment