“Met moeite keek ik op naar de maanverlichte hemel. Ik zag hen nog net wegvliegen, twee gevleugelde schimmen die voor altijd door mijn nachtmerries zouden vliegen.”

Na Journalistiek gestudeerd te hebben besloot de Vlaamse Vanessa Gerrits dat schrijven over feiten toch niet helemaal haar ding was, en drie jaar later gaf ze in eigen beheer haar eerste young adult boek uit: Tweedehands Vleugels, deel één van de vleugels trilogie. Na groot succes is dit boek dit jaar opnieuw uitgegeven door Dutch Venture Publishing.

In Nieuw-Anvers heersen Engelen en Kraaien over het luchtruim. Het is de taak van Engelen om de mensen, ook wel benedelingen genoemd, te beschermen, terwijl Kraaien er hun werk van maken te doen wat ze willen. Deze twee groepen leven niet bepaald in vrede samen, maar doelbewuste aanvallen op elkaar doen zich weinig voor.

Max is een Kraai en heeft nieuwe vleugels nodig. De enige manier om die te krijgen is door ze te stelen van een ander gevleugeld wezen, bijvoorbeeld een Beschermengel. Iemand zoals Lucy.

Lucy verliest alles met haar vleugels: haar vrijheid, haar carrière en mogelijk zelfs de ziel van haar bestemmeling. Maar één veer blijkt genoeg om haar leven terug in handen te krijgen.

Het is onvermijdelijk dat Lucy en Max elkaar ontmoeten. Maar wat zijn de gevolgen?

De schrijfwijze van Vanessa is in mijn ogen heel fijn. Ze weet situaties met weinig tekst te beschrijven, terwijl er toch genoeg detail in verwerkt is. De hoofdstukken zijn redelijk kort (gemiddeld 4-7 pagina’s) en worden afwisselend vanuit het perspectief van Lucy en Max verteld. Op deze manier leer je zowel meer over de wereld van de Beschermengelen als de wereld van de Kraaien. De cliffhangers aan het einde van de hoofdstukken zijn ook heel slim geplaatst: net wanneer het spannend wordt, wordt er overgeschakeld naar een ander hoofdpersonage en móet je gewoon doorlezen.

Vanessa Gerrits heeft ervoor gekozen de personages al relatief snel in het verhaal verder uit te werken. Dit was opvallend, aangezien veel schrijvers pas wachten tot het einde van het verhaal om het plaatje verder in te vullen. Sommige lezers zouden dit als storend kunnen ervaren, aangezien er hierdoor minder zelf te fantaseren valt, maar het zorgt er ook voor dat de lezer zich volledig focust op het verhaal dat zich op dat moment afspeelt en zich niet laat afleiden door vragen over de personages.

Wat mij betreft is dit een geweldig boek over fantasy, steampunk en (on)mogelijke liefde. Het einde is heel open en geeft ruimte voor het tweede, gelukkig al verschenen, deel in de trilogie: Zilveren Vleugels. Zeker een aanrader!

Deze recensie is geschreven door Ilse Hoogendoorn, 16 jaar en 5VWO-leerling van het Farel College te Amersfoort. Ze leest al bijna haar hele leven en haar kast puilt uit van de fantasyboeken.
Tweedehands Vleugels / Vanessa Gerrits / Dutch Venture Publishing / 2016 / 332 pag. / ISBN 9789462661783

No Comments

Post a Comment