De eerste golf: alle elektriciteit valt uit
De tweede golf: een enorme tsunami
De derde golf: een afschuwelijke epidemie
De vierde golf: sluipschutters, achterdocht – wie kun je nog vertrouwen?
De vijfde golf…

Nu de vijfde golf eraan komt, is Cassie op de vlucht – voor Hen, de wezens die er menselijk uitzien maar het niet zijn. Zij die het land doorkruisen om eenieder te vermoorden die ze tegenkomen. Cassie gelooft dat er maar één manier is om te overleven: door alleen te blijven. Maar dan ontmoet ze Evan Walker, de verleidelijke en mysterieuze vreemdeling die haar enige hoop is om haar vijfjarige broertje Sam te helpen bevrijden, én haar enige hoop om zelf te overleven.

Maar Cassie moet kiezen tussen vertrouwen en wanhoop, tussen verzet of overgave. Tussen leven… en dood.

“Soms denk ik dat ik de laatste mens op aarde ben. Dat betekent dat ik de enige mens in het universum ben. Dat is onzin, ik weet het. Ze kunnen nog niet iedereen gedood hebben…Nog niet.”

Ik begon vol enthousiasme aan dit boek, aangezien het erg veelbelovend klonk. Maar dat enthousiasme zwakte al snel af. Ik verwachtte een bloedstollend, zenuwslopend verhaal, maar in het begin kreeg ik vooral veel informatie over de voorgaande golven en ontbrak de spanning voor mij.
Tot halverwege had ik dan ook mijn bedenkingen bij het boek en wist ik niet goed wat ik er nu eigenlijk van vond. Maar door de goed geschreven, realistische gedachtegang van de personages en de blijvende nieuwsgierigheid naar het plot, moest ik wel doorlezen. Naar het einde toe nam de spanning en actie gelukkig toe en stond ik weer positief tegenover het boek.

Het verhaal is voor het grootste deel geschreven uit het perspectief van Cassie, maar af en toe krijg je ook de kans om te lezen uit het standpunt van haar broertje, een oude kennis genaamd Ben en zelfs een sluipmoordenaar. Ik vind het altijd een pluspunt als je vanuit meerdere personages kan lezen, maar deze keer stoorde het wel een beetje. Rick Yancey was namelijk niet consequent in zijn schrijfstijl. De stukken van Cassie worden uit de eerste persoon geschreven, maar de stukken van haar broertje Sammy worden in de derde persoon geschreven. Die wisselingen zijn vaak nogal lastig en onnodig als je het mij vraagt.

De vijfde golf is een boek over eenzaamheid, moed, een wankel evenwicht tussen wantrouwen en vertrouwen met een vleugje romantiek en een realistische insteek. Het boek zet je echt tot nadenken aan. Je vraagt je voortdurend af hoe je zelf zou reageren in die situatie: als je thuis niet meer veilig is en alsmaar op de vlucht bent.

De strijd is nog niet gestreden! De vijfde golf is het eerste deel van een trilogie en ik ben heel benieuwd naar het vervolg, want veel vragen zijn nog onbeantwoord.

Ik ben Laurine Tavernier. Ik ben inderdaad 15 jaar en word 16 in november. Dit is de link voor mijn blog: http://butterfly-blog.wix.com/lifeoflaurine. Ik studeer momenteel wetenschappen. Naar volgend jaar toe zou ik wetenschappen-talen willen studeren.  Ik lees al van kleins af aan en ik zal ook nooit stoppen. Want het is manier om van de werkelijkheid te ontsnappen en te genieten.

De vijfde golf/ Rick Yancey/vertaling: Fanneke Cnossen/ Uitgeverij A.W. Bruna/ 2013/ 405 blz./ ISBN: 97894005068408

No Comments

Post a Comment