De Fiandre Broederschap, de Vandiesel company ontmaskert een duister netwerk met vertakkingen tot in het Vaticaan – Dirk Vanderlinden

(Alweer zo’n titel)

Wat als er een probleem is dat te groot is voor de normale politie en te opvallend als het leger zich ermee bemoeid? Dan schakel je de Vandiesel Company in. Dit is een groep mensen die grootschalige problemen oplost vanuit de schaduw. Ze staan in verbinding met elke geheime dienst in Europa, maar bestaan niet officieel. Dit geeft hele leuke mogelijkheden.

In het begin van dit boek wordt vooral de situatie beschreven, het is een hele duistere. Het eerste hoofdstuk zet al gelijk de toon voor de rest van het boek. Het speelt zich 600 jaar eerder af dan de rest van het boek, het heeft dan ook weinig verdere invloed op de rest van het boek. Maar dit kleine stukje heeft zo’n grote impact dat het wel de hele tijd in je achter hoofd blijft hangen. Eigenlijk moet ik nu gaan schrijven wat er in staat, maar dat doe ik lekker niet, ik zeg alleen dat het helemaal geen kind vriendelijk deel is.

Als een priester van zijn balkon op de dertiende verdieping valt en de katholieke kerk het weg probeert te werken zonder al te veel opzien te baren, wordt de Vandiesel company ingezet. Het verleden van deze priester blijkt dan ook te stinken als een beerput (verkrachtingen van meisjes, vrouwen en jongens). Maar het is niet alleen deze priester die zich misdragen heeft, er lopen er nog een paar rond. Echter deze corrupte priester gaat de Vandiesel company in dit boek aan.

Dirk Vanderlinden heeft voor dit boek dezelfde manier van schrijven gebruikt: dynamisch en gedetailleerd. Sommige hoofdstukken verbreken in dit boek wel de vier pagina’s, maar niet met veel. Het minimum van een halve pagina is wel gehandhaafd. Je hebt in dit boek weer dat je midden in een verhaal naar een ander verhaal deel gaat. Dit boek had wel een duidelijker einde, omdat ik hierbij meer het idee had dat de verschillende verhaal lijnen bij elkaar kwamen. De ontknoping van dit boek was dan ook veel overzichtelijker, wat ook wel beter bij dit boek past. Dirk Vanderlinden heeft het dus geweldig voor elkaar gekregen om met zijn stijl van schrijven ook een stemming aan het boek te geven.

De personages worden in dit boek nog verder uitgewerkt. Het tweetallen systeem zit ook weer in dit boek, de connecties veranderen wel een beetje. Deze veranderingen verbeteren het alleen maar. Ze zorgen voor een extra verhaal in het grote verhaal. Aan het eind is er wel een grote verandering in de opstelling, deze wordt pas van kracht in het volgende deel, maar ik ben heel benieuwd hoe dat zal gaan lopen.

Ik was weg van dit boek, dit boek is wel iets gruwelijker dan het vorige deel door al die duistere handelingen van die priesters. Je hebt soms echt iets van: ‘HOE wordt je ZO gek, dat je DIT doet!’ Dit boek raad ik aan om te gaan lezen, het is een heel erg spannend boek. De gruweldaden zijn zoals verwacht ook heel gedetailleerd beschreven, soms iets te… Maar op zich geeft dit wel de ernst van de situatie goed weer. Je gaat echt mee leven met de slachtoffers, die ook een redelijke rol spelen in het onderzoek. Er zit goeie humor in het boek en het was weer heel erg onvoorspelbaar. Dit maakt het extra spannend.

Ik ben Martijn van Ooijen, ik ben 15 jaar en ben niet zo’n gretige lezer, maar als ik eenmaal aan een goed boek begin (zoals deze), kan ik moeilijk stoppen.

De Fiandre Broederschap (Vandiesel company #2)/Dirk Vanderlinden/ 318 p./ 2014/ Borgerhaff & Lamberigts nv/ ISBN 9 789089 314482

Lees ook wat Valerie van deze thriller vindt.

No Comments

Post a Comment