Rebel in de woestijn is het eerste deel in een debuut trilogie van Alwyn Hamilton. Het wilde westen meets Duizend-en-één-nacht in deze fantasyroman. De 16-jarige Amani heeft de hoofdrol en woont in de woestijn. Ze leeft samen met haar oom en zijn gezin in een klein dorpje. Maar Amani wordt er niet goed behandeld en wacht al haar hele leven op een kans om aan dit leven te ontsnappen. Er woedt oorlog in het land en het is niet veilig voor haar om in haar eentje haar geboorteplaats te verlaten. Dan ontmoet ze op een nacht een vreemdeling. Ze ziet haar kans om samen met hem te ontsnappen en grijpt deze. Samen zullen ze moeten proberen in leven te blijven tijdens hun tocht door de meedogenloze woestijn vol mysterieuze gevaren.

Ik keek er erg naar uit om dit boek te lezen. Het boek zou gaan over een badass hoofdpersonage die voor haar leven moet vluchten, waar mysterieuze wezens in de schaduwen wachten en er bandieten op de loer liggen. Dat in combinatie met een mysterieuze vreemdeling die er goed uitziet zou het perfecte boek maken. Maar of Rebel in de woestijn dit ook heeft waargemaakt…

Ik vond het lastig om echt in het boek te komen. Ik had niet de neiging om het boek zo snel mogelijk weer op te pakken als ik het weg had gelegd. Maar goed, dat gebeurt wel vaker bij boeken. Meestal moet je gewoon door de eerste paar hoofdstukken heen komen wil het echt interessant worden. Dat heeft dit boek naar mijn mening ook. Het kostte me misschien wel de helft van het boek voordat ik dacht: ja dit wordt wat. Ik zal geen spoilers geven over het verhaal, maar ik kan zeggen dat vanaf de helft er nieuwe personages in voorkomen en het verhaal echt goed wordt uitgelegd. Er is meer gaande dan je misschien verwacht. Hierdoor wordt het toch nog interessant om verder te lezen.

Het idee voor het verhaal van Rebel in de woestijn vind ik goed. Het is vrij origineel, aangezien het zich in de woestijn afspeelt en de fantasy elementen ook nergens anders te vinden zijn. Maar ik ben wel van mening dat het beter uitgevoerd had kunnen worden. Het boek komt moeizaam op gaan en is dus voor een deel nogal saai. De echte leuke elementen uit het boek komen pas veel later naar voren of Hamilton laat ze te weinig naar voren komen. In tegenstelling tot het begin van het boek is de eindscène juist weer veel te snel geschreven. Hier had de schrijfster iets langer over kunnen vertellen.

Al met al zeg ik moet ik toch zeggen dat Rebel in de woestijn de beweringen op de achterkant van het boek niet echt heeft waargemaakt. Ik keek er erg naar uit het boek te lezen omdat ik verwachtte dat het perfect in mijn straatje zou passen. Dit was niet overal zo. Begrijp me niet verkeerd, Rebel in de woestijn heeft genoeg elementen om een fantasy lover als ik tevreden te stellen. De ideeën die Hamilton heeft voor haar verhaallijnen zijn zeker goed en ik heb daarom toch nog wel van het boek genoten.

Deze recensie is geschreven door Leonoor Strootman. 15 jaar en leerlinge uit de vijfde klas gymnasium van Het Nieuwe Eemland in Amersfoort.

Rebel in de woestijn / Alwyn Hamilton / vertaling door Carolien Metaal / Luitingh-Sijthoff / 2016 / 288 blz. / ISBN 978 90 245 6925 0

No Comments

Post a Comment