Oliver begint met Oliver die net zijn debuut als keeper in het eerste maakt. Een succesvol voetbaldebuut, maar vanaf het moment dat hij thuiskomt wordt zijn wereld volkomen overhoop gegooid. Zijn ouders er niet zijn, hij gaat naar een feestje en wordt daar tegen zijn principes in dronken. Wat is er toch allemaal aan de hand?

Dit is een van die boeken die gewoon zoveel extra’s heeft… om te beginnen de bijzondere schrijfstijl. Vanaf de eerste zin zat ik in het boek en het hele boek door voelde ik me erg betrokken bij de personages. Dit komt met name omdat Edward van de Vendel het voor elkaar krijgt dingen zo te beschrijven dat je ze voor je ziet, ze voelt en zelf meemaakt. Zo heb ik persoonlijk helemaal níets met voetbal, maar hoe Oliver voetbal beleeft wordt zó knap beschreven dat ik perfect snap waarom je zou willen voetballen. Sterker nog ik kreeg haast het gevoel dat ik samen met Oliver in het doel stond. Daarnaast is het ook een hele unieke schrijfstijl, eentje die ik erg prettige vind.

Hoewel dit boek niet erg dik is, heeft het verhaal me toch een enorm ‘WOW’ gevoel gegeven. Het heeft een fijn tempo en is qua lengte precies goed. Er komen best een aantal heftige onderwerpen in dit boek aan bod: dood, ouders die ruzie hebben en nog eens het worstelen met je identiteit. Wat ik erg knap vind is dat het niet ’too much’ wordt. Alles in dit boek voelt erg realistisch aan en niets wordt er te dik bovenop gelegd. Doordat het zoals reeds gezegd realistisch geschreven is, heeft het boek me meerdere keren behoorlijk geraakt en ik weet zeker dat het me heel erg bij zal blijven.

De personages hebben duidelijk allemaal hun eigen karakter. Oliver is de hoofdpersoon, maar de andere personages zijn zeker even goed uitgewerkt. Ook dit is dus heel mooi in balans. Oliver maakt door het boek heen een grote ontwikkeling door, wat betreft zichzelf, maar ook zijn kijk op alles om hem heen verandert. Ik vond het erg mooi om te lezen hoe hij dingen anders gaat ervaren wanneer hij dingen meemaakt. Maar Oliver is niet het enige karakter dat verandert, ook zijn neef Bendik ontwikkelt zich, al zien we zijn ontwikkeling door Olivers ogen.

Ik kende Edward van de Vendel nog niet, maar dit boek heeft me positief verrast. Het is een heel mooi en gebalanceerd boek, alle karakters in het verhaal zijn belangrijk en het heeft me echt weten te raken. Ik ben blij dat dit niet de laatste keer hoeft te zijn dat ik over Oliver lees. Oliver speelt namelijk ook een rol in Edward van de Vendels andere boeken Dagen van de Bluegrassliefde en Ons Derde Lichaam.

Oliver / Edward van de Vendel / Uitgeverij Querido / 2015 / 205 pag./ ISBN 9789045116136

No Comments

Post a Comment