Theodore Finch is gefascineerd door de dood en wil een einde aan zijn leven maken, maar elke keer gebeurt er iets waardoor hij het toch niet doet. Violet Merkey telt de dagen af tot haar diploma-uitreiking, zodat ze het bekrompen stadje waar ze opgroeit voorgoed achter zich kan laten en niet langer geconfronteerd hoeft te worden met de pijnlijke herinneringen aan haar gestorven zus.

Wanneer Finch en Violet elkaar op de rand van de hoge klokkentoren op school ontmoeten, is het niet helemaal duidelijk wie wie redt. Maar vanaf dat moment groeit er iets van vriendschap tussen hen. Langzaam maar zeker geven ze hun geheimen aan elkaar prijs: Violet ontdekt dat Finch niet de enge freak is waar iedereen hem voor houdt en Finch leert Violet weer van het leven te houden. Violet bewaart Finch’ geheim angstvallig, maar kent zij wel al zijn geheimen?

Dit boek heeft me gebroken en dat vind ik helemaal niet erg. Waar het licht is is een perfect voorbeeld van een uniek boek dat je zowel doet lachen als huilen. En om heel eerlijk te zijn vond ik het nog beter dan Een Weeffout in Onze Sterren. Het heeft alle elementen van een goed hedendaags verhaal. Twee verwarde hoofdpersonen, een bijzondere ontdekkingstocht en een prachtige poëtische schrijfstijl. Een boek waarvan ik heb geleerd het leven op een leukere, meer avontuurlijker manier te zien.

Zoals ik al noemde heb ik nogal wat afgehuild toen ik dit boek las. Ergens was het einde nog wel te verwachten, maar toch kwam het als een klap aan. Hoe moet ik vertellen wat ik van dit boek vind zonder te veel zeggen? Een ding is zeker, als ik het einde vooraf had geweten was het niet meer zo mooi, leuk en spannend boek geweest.

Ik zou dit boek aanraden aan IERDEREEN. Het leest op de meeste stukken goed weg en toverde regelmatig een glimlach op mijn gezicht. Violet en Finch bezoeken de gekste plekken in hun staat Indiana. Eerst geloofde ik niet dat zulke coole plekken bestonden, maar na het googelen wilde ik ze direct bezoeken. Waarom is Amerika zo ver weg?

Violet en Finch zijn elkaars tegenpolen. Zij is de populaire maar lieve meid en hij de suïcidale en roekeloze jongen. Perfecte elementen voor een liefdesverhaal dus. Ik ben van beiden gaan houden alsof het vrienden waren. Op sommige momenten kon ik Finch’s gedrag niet helemaal begrijpen. Hij deed nogal gekke dingen zoals zijn kamer uit het niets in een andere kleur verven en in de kast slapen (?), maar dat heeft natuurlijk iets te maken met zijn psychische problemen. Daarentegen kon ik me wel goed inleven in Violet. Violet verwerkte haar problemen op een voor mij veel begrijpelijker manier.

Tenslotte, Waar het licht is is wéér een nieuw boek op mijn favorietenlijst! Ik ben van plan het snel nog een keertje te lezen!

Deze recensie is geschreven door Saskia Peeters, 17 jaar, Havo-leerling in het eindexamen jaar van het Nuborgh College Lambert Frackens te Elburg. In haar vrije tijd schrijft Saskia graag verhalen en houdt ze een Instagram pagina bij over haar leesavonturen op @SaskiaReads

Waar het licht is / Jennifer Niven / Uitgeverij Moon / 2015 / 320 p/ ISBN 9789048821785

No Comments

Post a Comment