The art of being normal heeft twee hoofdpersonages. David is de eerste waarmee we kennis maken. Hij viert zijn veertiende verjaardag, zijn beste vrienden zijn allebei weg en zij zijn de enige die weten dat David een meisje zou willen zijn.

Vanaf moment één wist ik dat David een personage zou zijn waar ik van zou gaan houden. David heeft een leuke vertelstem en het boek bevat behoorlijk wat humor. David heeft een eigen persoonlijkheid die gelukkig niet alleen bepaald wordt door het feit dat hij transgender is. Ook het feit dat Davids vrienden het weten en er totaal geen issue van maken, zorgt ervoor dat het meer draait om Davids ontwikkeling en het vinden van je plek in de maatschappij in het algemeen en niet alleen om de coming-out.

Het tweede perspectief wat de lezer te zien krijgt is dat van Leo. Een jongen die graag onzichtbaar door het leven wil gaan. Leo’s perspectief is in een ander lettertype gedrukt dan dat van David, maar dat was niet nodig geweest. De twee hebben duidelijk een eigen stem, maar ook een eigen achtergrondsituatie en dat zorgt ervoor dat het dubbele perspectief niet overbodig is, maar juist iets toevoegt. Gelukkig heeft Williamson ervoor gekozen om niet elk (over het algemeen korte) hoofdstuk van perspectief te switchen, waardoor het verhaal niet fragmentarisch wordt.

Door het boek heen leren David en Leo elkaar steeds beter kennen en de vriendschap tussen hen wordt door Williamson heel mooi neergezet. Er is direct een klik, maar de vriendschap wordt in een realistisch tempo opgebouwd. Ook vind ik het leuk dat in dit boek de families van de hoofdpersonen belangrijk zijn. Wel vond ik dat met name Davids vrienden te weinig uitgewerkt worden, zeker als je kijkt naar hoe belangrijk ze zijn in Davids leven.

Ik ben erg blij dat ik dit boek heb gelezen en dat ik mee kon kijken door de ogen van twee fijne personages. Een boek dat ik aanraad als je van contemporary houdt. Een boek waarvan ik het jammer vind dat het eigenlijk een uitzondering en uniek is omdat het onderwerp transgenders maar zo weinig besproken is. Een boek dat een prachtig verhaal verteld en een boek dat me zeker bij zal blijven.

The art of being normal/ Lisa Williamson/ Uitgeverij David Fickling Books/ 2015/ 353 blz./ ISBN: 9781910200520

No Comments

Post a Comment