Elly’s droom wordt werkelijkheid wanneer ze een schooljaar freelance mag lesgeven aan kinderen van 14 jaar. Haar professionele leven floreert en haar rustige privéleven neemt een hele wending. In Vanille volg je haar, alsook enkele leerlingen: Louis en Emma, die sinds de zomer een koppeltje vormen; de populaire doch bescheiden An die heel mooi kan tekenen en gedichten schrijft en Henri, die uit de kast komt en zijn eerste liefde vindt, Joris, wiens nonkel een duidelijk standpunt heeft over zijn geaardheid.

Vanille is het debuut van Kris Van Hoofstadt en is uitgegeven in eigen beheer door de schrijfster zelf. Als fervent lezer sta ik altijd een beetje sceptisch tegenover deze boeken want maar al te vaak is er een reden waarom auteurs hun boeken zelf gaan uitgeven: uitgeverijen zien er geen potentieel in, er is geen publiek voor… Maar af en toe is het gewoon een bewuste keuze van de auteur en is er absoluut geen reden om er met gemengde gevoelens tegenover te staan. Vanille is zeker zo’n boek!

De zachte, rustgevende cover (die ontworpen werd door de auteur zelf) en titel van dit boek deden me overstag gaan om het te gaan lezen. Ik ben niet zo’n lezer die boeken kiest op basis van titel en voorkant, maar af en toe geeft een boek je het gevoel dat je het echt moet lezen. Dat deed Vanille enkel en alleen al door zijn titel. Ik werd nieuwsgierig naar de link tussen het verhaal en die heerlijke geur.

Het verhaal wordt verteld vanuit meerdere personages met verschillende leeftijden. De schrijfstijl bij elk hoofdstuk is aangepast aan de leeftijd van het personage waardoor de vertelstem steeds realistisch overkomt en ik me zeer gemakkelijk kon verplaatsen in het verhaal. Daarbij komt dat het verhaal vlot leest door de levensechte conversaties en verhoudingen tussen Elly en haar leerlingen, maar ook in het privéleven van de lerares.

Wat ik het mooiste vind aan dit boek, is dat het veel meer is dan een roman. Je hebt enerzijds het verhalende aspect over het leven van Elly, maar anderzijds neem je ook deel aan de lessen die Elly geeft aan haar leerlingen en ik heb het gevoel dat ik zelf dingen heb opgestoken uit het boek. Over hoe eenvoudig geluk kan zijn, over hoe onvoorspelbaar het leven is, maar ook dat leven veel meer is dan ademen. Zoals Elly zou zeggen: zinkmoment! Laat deze gedachten in alle rust even tot je doordringen tot je de betekenis er volledig van begrijpt.

Naar het einde toe gebeurt er naar mijn mening net iets teveel en gaat het even wat te snel, alsof de auteur nog een grote hoeveelheid ideeën had die ze toch nog aan haar verhaal wilde toevoegen. Het is geen storend element, maar het viel me wel op. Aangezien dit pas het debuut is van Van Hoofstadt, ben ik zeer benieuwd naar wat de toekomst brengt en kan ze hopelijk nog groeien in het doseren van gebeurtenissen.

Vanille is een zeer sterk debuut dat me zeker nog lang gaat bijblijven: de personages, de gevoelens en de wijsheden die me op een positieve manier hebben overrompeld. Ik onthoud vooral: in het leven heb je altijd een keuze. Behalve hier: dit boek moet je lezen.

 

Vanille / Kris Van Hoofstadt / 2016 / 248 blz. / ISBN 9789463182881

No Comments

Post a Comment