‘De graces’ vertelt het verhaal van River. River is net verhuisd naar een stad waar ook de Graces wonen. Iedereen zegt dat de Graces heksen zijn en River voelt zich aangetrokken tot het ongrijpbare, knappe drietal. Ze gelooft het gerucht maar al te graag. Maar is dit het enige geheim in het boek? Volgens Laure Eve niet en in dit interview kun je lezen waarom niet.

Laure Eve

Waar heb jij het idee bedacht voor dit verhaal?
Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de donkere, gothic dingen en films. Ik las Dracula, Frankenstein toen ik vroeger klein was en ik vond het leuk om dingen te lezen over mensen die beschadigd of heel gecompliceerd waren en die meestal de slechteriken waren. Maar niet in de superhelden manier. Deze slechteriken zijn niet eendimensionaal, ze zijn interessant. En de beste slechteriken zijn diegene waarvan, ook al ben je het  niet  eens met wat ze doen, je begrijpt waarom ze iets doen. Die personages interesseerde mij.
Er was ook een film, genaamd ‘The craft (1996)’. Veel mensen die het boek hebben gelezen, vergelijken ‘De graces’ met de film. En dat is absoluut waar. Het is een van de startpunten van het verhaal. Het lijkt erop, omdat er personages in zitten die een gecompliceerde  zijn.


Wat wou je uitbeelden?
Ik wou laten zien wat er met mensen gebeurd als ze een hoop kracht krijgen. Ik heb veel gelezen over mensen die superkrachten of magie kregen, dat is allemaal heel interessant. Maar magie en superkrachten werden altijd gezien als iets goed en leuk om te krijgen want het zorgt ervoor dat je jezelf heel sterk en krachtig gaat voelen. En ik vroeg me af of het wel leuk is om magie of superkrachten te krijgen. Ook al ben je goed en moreel sterk, zelf dan heb je de kans dat de kracht je verandert. Zo zie ik het tenminste.


In het begin was het nog onduidelijk welke rol de personages hadden. Marcus leek een van de uitverkoren om de slechterik in het verhaal te worden.
Dat klopt, en in een manier is hij dat ook. Elk personages heeft zijn goede en zijn slechte kanten. Het is mijn bedoeling dat je bij iedereen afvraagt wie en hoe hij is. Dat is voor mij realistisch en ik ben altijd benieuwd naar het uitzoeken hoe ze zo zijn geworden. Dus Marcus heeft zijn goede en slechte kanten, maar ook de Graces familie. Je houdt van ze, maar tegelijkertijd zijn ze gemeen tegen iedereen.


In het boek gaat het voor een groot gedeelte over Rivers transformatie. In het begin weet je haar naam niet. En wanneer ze zichzelf River noemt, zie je een grote transformatie. Is dit bewust?
De manier waarop River zichzelf kracht geeft, is door haar identiteit te veranderen. Ze zit niet lekker in haar eigen vel en voelt zich oncomfortabel dat zij graag iemand anders wil zijn. Ze richt zich zo op wie ze wil zijn, dat ze haar identiteit daar naartoe wilt veranderen. En elke keer dat ze zichzelf wil veranderen, wordt ze krachtiger maar zorgt ze ook voor meer problemen.
Ik denk dat iedereen op deze wereld zich wel graag zou willen veranderen, vooral als je een tiener bent. We zijn allemaal op zoek naar wie we zijn en we weten niet goed wat we willen en hoe we daarover denken.


Als lezer lees je het verhaal niet, maar beleef je het verhaal. Er zijn geen beschrijvingen van River en je vult dit zelf in. Het is een makkelijke manier om je in te leven in het verhaal van River.
Ze is inderdaad nooit omschreven en je zult nooit haar echte naam weten. Ik wou dat iedereen het verhaal kon lezen en dan zich zelf in het verhaal kon zien. Daarnaast beschrijft ze de Graces heel erg veel. Dit komt omdat zij graag in hun huid wilt zitten. Ze wil er graag zo uitzien als hun en ze wilt graag dat mensen haar zien zoals de Graces. Ik wou ook graag dat je jezelf gaat afvragen waarom ze al die dingen niet verteld. Wat verbergt ze?


Slechts een geheim van de vele geheimen in het boek. Niet alleen de hoofdpersonage had geheimen, maar ook de personages om haar heen. Hoe heb je de personages gecreëerd?
Ja, er zijn veel geheimen in het boek. De personages zijn begonnen met een doel. Elk heeft een functie in het verhaal. Er zijn personages die daar vanuit zijn gegroeid, want mensen in het echte leven kunnen ook meer dingen zijn. Hoe meer tijd je aan een personage besteedt, hoe meer ze groeien. Het gaat vanzelf, hoe griezelig dit ook klinkt. Ze verrassen je. Als je kijkt naar Fenrin, zie je de scepticus. Thalia wil net als haar moeder zijn en Summer zit een beetje in het midden.


Op het einde krijgt River een uitnodiging. Wordt het nog beantwoord waarom ze dit krijgt?
Ja, in boek 2 wordt dit beantwoord.


Zijn er dingen verandert vanaf het moment dat je het verhaal hebt geschreven en het moment dat het boek is uitgegeven?
Ja heel erg veel. Heel veel auteurs hebben een goede vriend of kennis die hun verhaal leest en ze advies geeft tijdens het schrijfproces. Ik doe dat niet. Ik schrijf het hele verhaal en de eerste persoon die het dan ziet is mijn agent. Hij is heel goed in het bekijken van het verhaal en de punten die niet goed werken eruit te halen. Toen het verhaal werd uitgegeven, was het eerste deel bijna hetzelfde en het tweede deel was helemaal veranderd. Maar niet in het fundamentele gedeelte. Het begon hetzelfde en het eindigde hetzelfde. De grote dingen gebeurden nog steeds, alleen de dingen er tussen  gebeuren zijn veranderd.


Hoe ben je bij de Nederlandse uitgever gekomen?
Als je gelukt hebt, kun je kiezen bij welke uitgeverij komt. In Nederland is het meestal dat je boek op veiling gaat. Maar de uitgever belde 24 uur nadat ze het boek hebben gelezen dat ze het boek perse wilden hebben. Ze houden van het boek, hebben er passie voor en dat is de reden dat ik voor hun heb gekozen.


Volgend jaar september komt deel twee uit. Kun je ons een spoiler geven?
Het volgende boek is vanuit het oogpunt van Summer Grace. Het verhaal wordt vanuit haar verteld en je krijgt een beter beeld van hoe het is om deel uit te maken van de Graces.
Er zijn op dit moment twee boeken en alle boeken zijn verhalen die je los kunt lezen. Als er behoefte is aan een deel drie hoop ik dat dat er komt.

Laure Eve verteld met veel enthousiasme en passie over ‘De Graces’. Tijdens het interview heeft ze mij ook een aantal spoilers verteld, die ik helaas niet met jullie kan delen. Het enige wat ik kan zeggen; ‘Volgens mij wordt deel 2 nog beter dan deel 1!’

Dit interview is gehouden door Nicole Hakkenbroek.

No Comments

Post a Comment