De psychiater en het meisje is het eerste gepubliceerde boek van Erik Rozing. Zelf heeft hij gestudeerd voor psychiater en Maastricht. Nu werkt hij als psychiater in Amsterdam waar hij met name werkt met patiënten met psychotische klachten, wat ervoor zorgt dat hij wel degelijk verstand heeft van datgene waar hij over schrijft. Zijn boek is een mix van waargebeurd en fictie.

Ik wilde dit boek graag lezen omdat het zo anders is dan de meeste boeken die ik lees. Mijn voorkeur gaat altijd uit naar science fiction, maar dit is een psychiatrische roman, wat dus heel wat anders is. Het stuk tekst op de achterkant van het boek sprak mij wel aan, waardoor ik besloot om juist dit boek te gaan lezen. Doordat het boek zo afwijkt van mijn interesses, verwachtte ik dat ik het boek interessant zou vinden maar niet bijzonder goed.

Erik schrijft over Edgar, een jong-volwassene in opleiding tot psychiater. Het is net uit met zijn vriendin en zelf heeft hij ook een aantal psychiatrische klachten, zoals bijvoorbeeld depressie. Nadat hij een fout heeft gemaakt met een patiënt die fataal afloopt, twijfelen hij en zijn opleider er regelmatig aan of hij wel geschikt is voor de psychiatrie. Daarbovenop zit zijn oma er helemaal doorheen, die Edgar probeert te helpen. Als hij een aantrekkelijke jonge patiënte genaamd Stella in behandeling krijgt, heeft hij moeite grenzen te stellen tussen privé- en werkrelaties.

Aan het begin van het boek had ik moeite om erdoorheen te komen. Het is mijn genre niet en bovendien kwamen er een hoop psychiatrische termen in voor waar ik totaal geen verstand van heb. Toch las ik door, want ik weet dat de meeste boeken verderop interessanter en beter te begrijpen worden. Dit was natuurlijk ook het geval bij ‘De psychiater en het meisje’. Ik begon aan het verhaal te wennen en interesse te krijgen voor het psychiatrische deel aan dit boek. Ik vind dat Erik Rozing het leven van Edgar heel goed heeft beschreven: van de problemen met zijn oma tot de grenzen die Edgar moet stellen bij Stella. Ik begrijp hoe een psychiater met deze problemen moet werken, waardoor ik me helemaal in kon leven in Edgar.

Het boek is in sommige gevallen hilarisch, meestal als Edgar en Stella samen zijn. Het boek kan ook super ontroerend zijn, bijvoorbeeld als het gaat over Edgars oma of over de dood van patiënten. Ik vind het bijzonder vanuit welk opzicht dit boek is geschreven, aangezien je meestal in boeken over ziekenhuizen of psychiatrische inrichtingen ziet hoe een dokter een patiënt behandelt. Meestal wordt er in dat soort boeken weinig aandacht besteedt aan de relatie tussen dokter en patiënt, wat in ‘De psychiater en het meisje’ wel het geval is.

Ik had totaal niet verwacht dat ik dit een leuk boek zou vinden omdat het niet mijn genre is. Toch heeft Erik ervoor gezorgd dat ik vaker andere genres wil uitproberen, juist door de manier waarop hij het boek heeft geschreven, zonder dat het saai werd. Ik vind het ontzettend knap dat hij zo’n goede debuutroman heeft geschreven en ik zou dit boek je zeker aanraden aanraden als je eens iets nieuws wilt proberen, maar ook als je al van romans houdt.

Deze recensie is geschreven door Sara Schaart. Sara gaat naar het Roelof van Echten College waar ze in het derde jaar van het VWO zit. Ze leest het liefst science fiction boeken, waar spanning en liefde in voorkomt. Natuurlijk staat ze ook open voor het uitproberen van andere genres 😉

De psychiater en het meisje/ Erik Rozing/Uitgeverij Meulenhoff/ 2016/441 blz./ISBN: 978-90-290-9089-6

No Comments

Post a Comment