Af en toe pak ik een boek uit mijn moeders boekenkast. Deze keer was dat Het geheim van Eberwein van Boudewijn Büch, een van haar favoriete schrijvers. Dit is mijn eerste kennismaking met Büchs boeken, maar ik zag wel de prachtige musicalversie van De kleine blonde dood. Het geheim van Eberwein wordt op de achterflap het vervolg op De kleine blonde dood, maar dit is niet noodzakelijk om gelezen te hebben.

In Het geheim van Eberwein gaat het om Boudewijn (overigens staat voorin het boek dat het samenvallen van de voornaam met die van de auteur puur toeval is) en zijn relaties met de mensen om hem heen. De relatie die het meeste aan bod komt is die met zijn vader. In het heden is zijn vader al overleden en is Boudewijn op zoek naar wat musicus Eberwijn (waarnaar zijn vader hem eigenlijk had willen vernoemen) precies voor hem betekende. Het grootste gedeelte van het boek bestaat uit herinneringen, deels verteld tijdens sessies bij een psycholoog. Naast zijn vader spelen zijn moeder en ex-vriendin Claudine een grote rol, een kleinere rol is weggelegd voor Micky, Boudewijns overleden zoontje (dat centraal staat in De kleine blonde dood).

Vanaf de eerste bladzijde voelde ik me erg thuis in het boek. De schrijfstijl is fijn en ik genoot van Büchs mooie zinnen en woorden, de jonge Boudewijn noemt zijn vader bijvoorbeeld de ‘encyclopedie op de fiets’ en wanneer zijn vader hem dingen bijbrengt, encyclopediseert hij.

Het opkijken van Boudewijn naar zijn vader weet Büch enorm goed neer te zetten. Boudewijns vader is verre van perfect, maar wanneer je vanuit de ogen van de jonge Boudewijn naar hem kijkt voel je net als hij vooral bewondering en liefde. Doordat Büch de lezer zo goed laat voelen wat de hoofdpersoon voelt en hoe hij de wereld waarneemt, wilde ik ademloos doorlezen om meer verhalen van Boudewijn te horen. Alle personages hebben imperfecties, maar juist dat zorgt ervoor dat je ze in je hart sluit omdat het zo makkelijk is ze voor je te zien.

Ook de persoonlijkheid van Boudewijn zelf wordt door het boek heen steeds duidelijker. Door de verschillende dingen die de lezer over zijn geschiedenis leert, wordt steeds beter te begrijpen hoe de verschillende relaties en gebeurtenissen in zijn leven hem beïnvloed hebben. Het boek is slechts tweehonderd bladzijden, maar de karakters zijn naar mijn mening beter neergezet dan in menig dikker boek.

Het geheim van Eberwein is een boek waar ik het liefst in terug zou willen kruipen nadat ik het uit had. Ik zal dan ook zeker meer van Büch gaan lezen en ik kijk er nu al naar uit om Micky beter te leren kennen in De kleine blonde dood, want na de korte kennismaking in dit boek ben ik al van hem gaan houden. Een enorme aanrader dus!

Het geheim van Eberwein/ Boudewijn Büch/ Uitgeverij Arbeiderspers/ 2003/ 195 blz./ ISBN: 9789029562492

No Comments

Post a Comment