In Dumplin’ volg je de zestienjarige Willowdean Dickson, die net als andere leeftijdgenoten nu te maken krijgt met het fenomeen “de puberteit”. Van de eerste keer echt verliefd zijn tot identiteitscrises en de strijd tegen pesten, alles komt aan bod. Willowdean is vaak het mikpunt, want ze is nu eenmaal niet echt slank te noemen. Dat maakte haar nooit iets uit, maar nu de rest van Clover City in de ban is van de aanstaande missverkiezingen probeert Will erachter te komen of ze er niet liever bij wil horen. Met hulp van haar vrienden gaat ze te midden van alle drukte opzoek naar zichzelf.

Dit boek is echt heerlijk om te lezen. Het is qua zinsopbouw en woordkeuze niet ingewikkeld. De schrijfster heeft woorden gebruikt die elke zestienjarige wel gebruikt, waardoor je het makkelijk in een ruk uit kunt lezen. Het hele verhaal is ook lekker luchtig geschreven: Willowdean heeft overgewicht en er wordt zeker verteld welke gevolgen dat heeft, maar het lijkt niet alsof ze de lezers een preek geeft over goed en slecht. Ze houdt het neutraal, door te zeggen dat je gewoon moet doen waar je je goed bij voelt in plaats van wat anderen goed vinden. Daarnaast heeft Julie Murphy ervoor gezorgd dat je je als lezer goed in kunt leven, doordat de personages realistisch zijn. Ze hebben allemaal wel iets dat ze imperfect maakt en hun leven zou zomaar het jouwe kunnen zijn. Over elk personage is goed nagedacht en je komt steeds meer over ze te weten naarmate het verhaal vordert. Dat zorgt ervoor dat je nieuwsgierig blijft tot het eind en het boek veel te snel uit is!

Dumplin’ is een boek met een verfrissend onderwerp, waarbij (eindelijk) aandacht wordt geschonken aan de minder doorsnee mensen. Er wordt wederom getoond hoe belangrijk vriendschap, liefde en aandacht zijn om jezelf te vormen en een voorbeeld te zijn voor anderen. Dit boek mag zeker niet missen op je to be read list.

Deze recensie is geschreven door Janine van der Molen, scholiere van RSG Wolfsbos  in Hoogeveen. Ze leest zo’n beetje alles wat los en vast zit, of het nu in het Engels of Nederlands is. Haar leesstapel bevat veel dystopische verhalen, vooral series, maar ook andere genres leest ze zeer zeker ook. Janine leest in twee werelden: de gewone papieren boeken en  e-books op haar wattpad.

Dumplin’ / Julie Murphy /vertaling Carla Hazewindus/ Uitgeverij Moon / 2016 / 336 bladzijden / ISBN: 9789048831449

No Comments

Post a Comment