Het boek gaat over een meisje, genaamd Madeline, die al zeventien jaar niet buiten is geweest omdat ze ziek is. Volgens haar moeder heeft ze de zeldzame ziekte SCID en is ze allergisch voor de wereld.

Ik had een soort dagboekvorm verwacht van een meisje dat ziek is, beschrijft wat ze heeft en hoe ze hiermee om gaat, maar het is veel meer dan dat. Je leest het verhaal wel vanuit Madeline en ziet stukjes uit haar soort van dagboek en mailcontacten voorbij komen, wat een leuke afwisseling is. Aan het begin lees je over haar dagelijkse ritme en haar luchtbubbel in huis waar ze als het ware in woont, beschermd tegen de buitenwereld, het hele huis is er op aangepast dat er geen ziekteverwekkers van buitenaf naar binnen kunnen komen en bezoek is al helemaal niet toegestaan. Madeline is niet anders gewend, totdat er nieuwe buren naast haar komen wonen en haar nieuwe buurjongen Olly contact probeert te zoeken met haar.

Het begin van het boek is wat kinderlijker geschreven, maar dit is misschien ook de bedoeling geweest, omdat Madeline als het ware klein wordt gehouden door haar moeder. Later in het boek lijkt ze te groeien als persoon, maar ook in haar manier van beschrijven, dit vond ik wel bijzonder om als lezer ook te ervaren.

Alles wat je lief is vind ik een toepasselijke titel.  De moeder van Madeline, haar eigen kamer en de vaste verpleegster Carla zijn aan het begin letterlijk alles voor Madeline. Naast de informatie die ze uit boeken heeft over de buitenwereld en haar eigen fantasieën. Maar dit alles wat ze altijd lief heeft gehad, wordt uitgebreid wanneer ze online contact krijgt met de onbereikbare Olly, een leeftijdsgenootje, die haar doet inzien wat andere van haar leeftijd meemaken.  Haar wereld wordt steeds iets groter en het besef komt langzaam dat ze misschien toch stiekem meer wilt, dan dat haar lichaam aan zou kunnen volgens haar moeder. In haar ogen en die van haar moeder zet ze op een gegeven moment alles op het spel voor de liefde. Maar misschien is dit ook wel haar redding naar een iets menswaardiger leven.
Een verhaal dat leeft en je meeneemt in de gedachten en ontwikkelingen van een jonge meid. Prettig leesbaar en een leuke afwisseling met lijstjes,tekeningen en mail contacten. Het is in mijn ogen een echte Young-Adult, omdat het precies bij de leeftijd van jongeren past en hun denken,doen en laten.

Deze recensie is geschreven door Marion Poeste Thomas. Door meerdere chronische ziektes heb ik een wajong uitkering en is gewoon werk voor mij niet mogelijk. In mei 2013 is mijn eerste boek uitgekomen ‘Ademloos verlangen’ onder mijn meisjes naam Marion Thomas. Omdat schrijven en lezen mijn grootste hobby’s zijn, lees ik veel recensie boeken.

Alles wat je lief is/Nicola Yoon/vertaling: Esther Ottens/Uitgeverij Querido/2016/320 blz./ISBN: 9789045119090

 

No Comments

Post a Comment