Pip wil uit huis. Ze heeft voortdurend ruzie met haar moeder, die haar elke dag weer de huid vol scheldt omdat ze gestopt is met haar opleiding. Op een mooie dag in september lijkt alles op zijn pootjes terecht te komen: Pip vindt een leuke baan én een eigen huisje. Maar dat huis is niet zo geweldig als het lijkt. Nadat Pip en haar vrienden een ouijabord hebben gebruikt, gebeuren er allemaal vreemde dingen: spullen verdwijnen of gaan kapot en er gaat zelfs iemand dood, zoals het ouijabord al had voorspeld. Pips nieuwe leven verandert in een regelrechte hel. Wie heeft het op haar voorzien? Is het iemand van haar vrienden die haar in de maling neemt? Zijn het kwade geesten? Of zijn het spoken uit haar verleden?

Dit is het eerste boek dat ik lees van Jennefer Mellink. Eerder verschenen Gebroken en Kwaad bloed bij dezelfde uitgever. Hoewel de covers van die twee boeken me nieuwsgierig maken naar het verhaal, vind ik dat bij Gevarenzone iets minder. Hij straalt wel een zekere duisterheid uit, maar voor de rest vind ik het nogal fake en opzichtig.

In het begin van het verhaal had ik een beetje moeite met de schrijfstijl die me vaak ietwat kinderlijk overkwam en daardoor het boek totaal niet spannend maakte. Als ik lang genoeg aan één stuk doorlas, merkte ik dat ik beter in het verhaal kwam te zitten en de schrijfstijl meer naar de achtergrond verdween. Telkens als ik het boek even weglegde, voelde ik niet de drang om zo snel mogelijk verder te lezen. Dit komt vooral omdat het erg lang duurde voor het verhaal echt spannend werd. Daarnaast voelde het een beetje aan alsof ik een boek voor kinderen las in plaats van een thriller binnen young adult.

Vanaf ongeveer de helft kwam het verhaal dan eindelijk op gang: de spanning werd voelbaar, ik werd nieuwsgieriger en begon het moeilijker te krijgen om het boek weg te leggen. Als je eindelijk denkt dat je de spanningsclimax bereikt, ben je al aan het einde van het verhaal. En wat een vervelend einde! Een compleet open einde, waardoor je als lezer vol vragen blijft zitten. Je kan misschien vermoeden wat er gebeurd is, maar dat wordt nergens bevestigd. Alles ging op het einde zo snel en gebeurde zo toevallig, dat ik als lezer een beetje op mijn honger blijf zitten.

Gevarenzone is voor mij geen thriller die past binnen de leeftijdscategorie young adult. Hoewel het, zeker naar het einde toe, spannender werd, heeft dit boek mij niet kunnen bekoren. Op enkele ogenblikken had ik het gevoel dat Mellink echt liet zien wat ze kon en werd het zo eng dat ik niet in bed durfde verder lezen, maar zo snel als dat doorschemerde, verdween dat ook weer. Ik ben voorlopig nog geen fan van Mellink.

 

Gevarenzone / Jennefer Mellink / Clavis / 2016 / 204 pag. / ISBN 9789044827859

No Comments

Post a Comment