Waarschijnlijk was ik niet de enige die met smart wachtte op het nieuwe boek van Tahereh Mafi. Na de Touching Juliette trilogie Is Furthermore toch wel even iets anders, want het is geschreven voor de doelgroep die qua leeftijd onder Young Adult zit.

Furthermore is een land waarin kleur en magie centraal staan. De twaalfjarige Alice is geboren zonder kleur en heeft zich daarom altijd een buitenbeentje gevoeld. Haar vader was de enige die haar bleef vertellen dat ze zich niets van anderen aan moest trekken, maar hij verdween zes jaar geleden. Wanneer een oude klasgenoot opduikt en zegt te weten waar haar vader is, gaat ze met hem mee op een avontuur om hem te vinden.

Ik pakte Furthermore een beetje terughoudend op. Hoewel het verhaal me interessant in de oren klonk, schrok het label middle grade me een beetje af. Gelukkig betekent het feit dat het op de jongere lezer is gericht niet dat Tahereh Mafi haar poëtische schrijfstijl heeft aangepast. Haar beschrijvingen zijn kleurrijk en zorgen ervoor dat de lezer continu zijn of haar ogen uit kan kijken in het prachtige land Furthermore en later het mysterieuze Ferenwood.

Alice vond ik een enorm leuk hoofdpersonage. Ze is enthousiast, kan lekker fel uit de hoek komen en door het boek heen leert ze een aantal belangrijke levenslessen. Af en toe maakt ze wat onhandige keuzes en er zijn behoorlijk wat dingen die redelijk voorspelbaar zijn, maar die Alice zelf niet aan ziet komen. Deze voorspelbaarheid en Alice haar naïviteit laten het meeste doorschemeren dat dit boek niet specifiek op YA lezers gericht is, maar een echt probleem vond ik dit niet, omdat de magische wereld en fijne schrijfstijl dit ruimschoots goedmaken.

Het enige waarmee Mafi me teleurstelde was het einde. Er is sprake van een behoorlijke hoeveelheid toeval waardoor het gevoel van een anticlimax zich opdringt en daarnaast wordt de ontknoping in niet meer dan twintig bladzijden gepropt. Gelukkig was de reis naar het einde de moeite waard, maar ik sloeg het boek wel dicht met het gevoel dat er meer ingezeten had.

Toch raad ik dit boek zeker aan. Laat je niet tegen houden door het feit dat Furthermore geen YA boek is, Tahereh Mafi’s kenmerkende schrijfstijl vind je namelijk zeker terug en de wereld die ze heeft gecreëerd is er een die het ontdekken waard is.

Furthermore / Tahereh Mafi / Uitgeverij Penguin / 2016 / 401 pag./ ISBN 9780141373386

No Comments

Post a Comment