Millie, een klein meisje van 7 jaar oud, heeft een buitengewone interesse voor dode dingen. Ze wordt op een dag in een warenhuis achtergelaten door haar moeder. In de buurt woont Agatha Pantha, 82 jaar oud. Agatha was haar huis niet uit geweest sinds haar man is gestorven, totdat ze Millie ziet. Karl de Typist is ontsnapt uit het verzorgingstehuis en ontmoet Millie en Agatha. Samen gaan ze op reis in Australië. Millie omdat ze haar moeder wil vinden. Agatha omdat ze graag zou willen dat alles weer wordt zoals het was voordat haar man stierf en Karl omdat hij wil leren hoe hij een echte man moet zijn.

Millie had sinds ze geboren was al een interesse voor de dood. Ze verzamelde alles wat dood was en vroeg iedereen over de dood. Haar moeder hield van haar maar vond het eng dat Millie zo een vreemde interesse had. Haar vader vond het intrigerend en vertelde haar erover, tot dat hij stierf en Millie en haar moeder samen achterbleven. Op een dag laat haar moeder haar achter in een warenhuis. Millie gaat dan op zoek naar haar.

Agatha Pantha is een oude vrouw die haar hele leven bij haar man was gebleven. Haar interesse voor hem verdween snel, maar zijn liefde voor haar was altijd gebleven. Daarom bleef ze bij hem. Toen hij stierf werd ze boos en bleef ze in haar huis. Ze kwam het huis niet meer uit, zelfs niet voor boodschappen of voor familie. Elke dag zat ze voor het raam te schelden naar de voorbijgangers en een klaaglijst te maken tot het moment dat ze Millie voorbij ziet lopen.

Karl de Typist hield van zijn vrouw, van het leven en van typen. Op een dag sterft zijn vrouw waardoor hij niet meer weet wat hij moet doen. Door onverwachte situaties komt hij in het verzorgingstehuis terecht waar hij zich niet thuis voelt. Op een dag ontsnapt hij uit het tehuis en komt Millie en Agatha tegen op straat. Samen met Agatha besluit hij Millie te helpen haar moeder te vinden. Op zoek naar de moeder van Millie beleven ze een onvergetelijke reis dwars door Australië.

In een trein lazen mijn moeder en ik samen het boek. Dat was geweldig, want we kregen geregeld de slappe lach en soms moesten we zelfs huilen van het lachen. Mensen keken regelmatig een beetje vreemd naar ons. Het boek was zo heerlijk om te lezen. Ik had eigenlijk geen idee wat ik moest verwachten van het verhaal maar het ging mijn fantasie te boven. De gevoeligheid van de personages, hun reacties, hun fantasieën en acties leidde tot absurde situaties. Millie, Agatha en Karl doen wat normale mensen niet doen. Omdat ze door hun verleden niet meer wisten wat ze moesten doen gingen ze zomaar iets doen. Daardoor werden hun emoties en gedachten zo herkenbaar voor elkaar en ontstond een voorzichtige maar sterke band tussen hen. Zo menselijk en echt! De schrijfstijl, de juiste woorden, alles perfect. Ik heb het boek heel snel uitgelezen. Brooke Davis heeft een geweldig goed verhaal neergezet. Aangezien dit haar debuutroman is moet ze wel een goede schrijfster zijn. Ik hoop meer boeken van haar te zien.

Deze recensie is geschreven door Iris. Ze zit in de 4e van de middelbare school. Iris lees graag en ook vele soorten boeken: van romans tot thrillers en van drama tot fantasie.

De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird/Brooke Davis/vertaling Harry Pallemans/Uitgeverij Ambo/ Anthos/2015/230 blz./ISBN: 9789026329517

No Comments

Post a Comment