“Hij zag mij nu nog zoals ik had kunnen zijn, zoals ik had moeten zijn.”

Iris Boter schrijft en illustreert al bijna haar hele leven. Intussen betekent dat al meer dan honderd geïllustreerde boeken en, met haar nieuwe YA-roman Mislukt, al vierentwintig zelfgeschreven boeken.

Mislukt gaat over Loïs Ringelhoudt. Als klein meisje viel ze op door haar tekentalent, maar nu ze op de kunstacademie zit voelt ze zich één van de velen. Daarnaast draagt ze ook nog eens een groot geheim mee waardoor ze zelfs haar goede vriend Giel op afstand houdt.

Als Loïs op zoek moet naar een nieuwe studentenkamer komt ze bij mevrouw De Vogel in huis. Ondanks de wat humeurige vrouw lijkt dit ideaal: een kamer in de binnenstad met uitzicht op de grachten en ze hoeft er niet eens voor te betalen. Maar al gauw gebeuren er rare dingen. De kat lijkt Loïs te herkennen en zonder het ooit geleerd te hebben kan Loïs prachtig pianospelen.

Ondertussen begint er iets te groeien tussen Loïs en Giel. Ze krijgt zelfs het gevoel dat ze hem haar geheim kan toevertrouwen. Maar dan valt ze van de trap en verandert alles.

Voor school heb ik heel wat literatuur moeten lezen en vaak vond ik dit grof gezegd gewoon saai. Beschrijvingen waren te lang en verhalen kwamen pas laat in het boek een beetje op gang. Met dit gevoel begon ik ook aan Mislukt, maar één ding is zeker: dit boek is totaal anders dan wat ik ooit heb moeten lezen. Ik kwam er makkelijk doorheen door de goed opgebouwde zinnen en het verhaal hield constant mijn aandacht vast. Iris Boter heeft personages neer weten te zetten waar echt mee te relativeren valt en die je niet meer loslaten.

Waar ik soms wel wat moeite mee had was de relatie tussen Loïs en Giel. Het was duidelijk dat Giel Loïs wel zag zitten en zij vond hem ook leuk, maar toch hield ze afstand. De momenten dat Loïs zeker wist dat ze Giel haar geheim toe kon vertrouwen en dat iets haar dan toch telkens weer tegenhield lieten me soms bijna verontwaardigd achter. Aan de andere kant heeft dit er ook mede voor gezorgd dat het boek boeiend bleef. Personages hebben ook hun minder positieve kanten, dat is wat ze zo echt maakt.

Ik ga niks verklappen over hoe het verhaal afloopt, maar ik kan wel zeggen dat het niet het einde is wat ik verwacht had. Het laat veel ruimte over voor je eigen verbeelding, waar ik normaal gesproken niet zo’n fan van ben, maar in dit geval vond ik het niet erg storend. Het zorgde ervoor dat ik nog lang na het lezen van het boek bezig was met het verhaal en alle personages waarvan ik ben gaan houden.

Kortom: dit is een geweldig boek om lekker mee weg te kruipen op de bank en in één ruk uit te lezen. Hopelijk gaat Iris Boter nog een tijd door met schrijven!

Deze recensie is geschreven door Ilse Hoogendoorn, 16 jaar en 5vwo-leerling van het Farel College te Amersfoort. Ze leest boeken uit bijna elk genre, maar heeft een voorliefde voor fantasy.

Mislukt / Iris Boter / Van Goor / 2016 / 256 pag. / ISBN 9789000347759

No Comments

Post a Comment