Als de achttienjarige Gideon Blake tijdens zijn legeropleiding uit een helikopter valt en dit bizar genoeg overleefd, veranderd zijn leven totaal. Nadat hij een vreemde en angstaanjagende ontmoeting heeft met het meisje Daryn, ontdekt Gideon dat hij één van de vier ruiters van de Apocalyps is. Samen met Daryn gaat hij op zoek naar de andere drie ruiters en komt hij erachter dat de wereld in groot gevaar is. Alleen als alle ruiters samen zijn kunnen ze de wereld redden, maar kunnen ze de anderen daar ook van overtuigen?

Riders van Veronica Rossi is een ietwat voorspelbaar young-adult verhaal. Als je meer van dit soort boeken hebt gelezen heb je de plot-twists in dit verhaal helaas snel door. Daarnaast is het verhaal vooral een roadtrip. Opzich leuk, maar er lijkt niet genoeg gevaar in te zitten om het voor de karakters echt spannend te maken. Erg meeslepend is het verhaal dus niet, maar ondanks dat is het desalniettemin geen slecht geschreven boek.

Vechtscènes en legendes
De Bijbelse legende van De Vier Ruiters van de Apocalyps die in dit boek centraal staat, geeft dit verhaal een fantastische basis. Als je bekend bent met Het Nieuwe Testament zullen de namen van de ruiters (Oorlog, Honger, Overwinning en Dood), hun wapens en paarden je wellicht bekend voorkomen. Daarnaast zijn de locaties en de vechtscenes in het boek goed beschreven. De gevechten zijn gedetailleerd, spannend en meeslepend en zeker de hoogtepunten in dit boek. Helaas duurt het eindgevecht erg kort, terwijl dit hét gevecht is waar het om draait. Gelukkig is het einde vrij vernieuwend en laat je het boek toch met een kleine verbazing achter.

Testosteronbom
Dit verhaal loopt over van jongens die zich veel te graag willen bewijzen. Ze vergelijken de grootte, kracht en kleur van hun paarden en vechten met elkaar om te bewijzen wie sterker is. Waar dit verhaal een sterk vrouwelijk personage nodig heeft, groeit Daryn uit tot niets meer dan een love-interest. Hoofdpersoon Gideon verandert om de paar pagina’s van een aardige jongen naar een irritante puber, waardoor het niet duidelijk wordt wat voor persoon hij nu precies is. De vriendschappen tussen de vier ruiters blijven oppervlakkig en bestaan vooral uit grappen en doelloze gevechtjes. Het voelt af en toe alsof er een testosteronbom is ontploft.

Geen boek van het jaar
Het boek heeft een goede basis voor een spannend en magisch verhaal, maar helaas komt dit niet helemaal tot zijn recht oppervlakkige karakters. Het verhaal mist een sterke vrouwelijke hoofdrol, dat met Daryn niet waar gemaakt wordt, waardoor de testosteron de lezer om de oren vliegt. Al om al een verhaal met een veelbelovende start, met een iets minder betoverende uitwerking.

 

Riders / Veronica Rossi / Best of YA (Unieboek | Het Spectrum) / 384 pagina’s / ISBN: 978 900 034 5618

No Comments

Post a Comment