Het is de zeventiende eeuw. Hester Falliaert een ambitieuze jonge vrouw, die leeft in een wereld waar ambitie bij vrouwen niet gewaardeerd wordt. Haar passie is schilderen, maar door een vervelende gebeurtenis wordt Hester gedwongen het atelier van haar oom te verlaten. Ze besluit terug te keren naar haar vader in Haarlem.

Na de dood van haar vader, trekt ze in bij Judith Leyster. Een van de eerste vrouwen die de titel meester-schilder kreeg toegekend. Judith en Hester hebben een bijzondere band. Beiden moeten zichzelf staande houden in een wereld waar de vrouw achtergesteld is.

Door problemen in Haarlem vertrekt Judith met haar man naar Amsterdam, om daar opnieuw te beginnen. Hester weet zich geen raad en bedenkt dat er maar één optie overblijft. Trouwen. Ze trouwt met schilder Christiaan, die ze leert kennen in het atelier van Leyster. ‘Hij verzamelt en hij ontdoet zich even snel van spullen die hij niet meer nodig heeft’. Judith had haar gewaarschuwd, maar het verlangen naar zekerheid was te groot. Na een tijdje gaat het mis. De echtgenoot mishandelt haar en verbiedt Hester te doen wat ze het liefste doet; schilderen.

En dan is er ook nog de bijzondere Florens. De tulpenhandelaar, die zijn bloemen behandelt met zoveel rust en liefde. Iets wat Hester mist in haar leven. Ze bedenkt een ingenieus plan, waar de tulpenmanie een grote rol in speelt. Zal Hester haar huwelijk proberen te redden of haar ambities voor het schilderen waarmaken? Of zal ze alles laten achterlaten en kiezen voor ware liefde?

Mede door mijn interesse in geschiedenis vond ik dit een prachtig boek. De verhaallijnen zijn interessant, maar niet te ingewikkeld. Dit maakt dat het boek fijn is om te lezen. Je kunt merken dat er veel onderzoek is gedaan om een realistisch beeld te schetsen van de situatie in de zeventiende eeuw. De republiek wordt in die tijd geteisterd door pestepidemieën, waar ook de vader van Hester slachtoffer van wordt. De manier waarop ziekteverloop van de pest en de gevolgen na de dood voor Hester is geschreven, bevat veel geschiedkundige informatie over hoe het er in die tijd aan toe ging. Voor wie een mooi boek wil lezen over schilderen, geschiedenis en keuzes, moet dit boek zeker gaan lezen!

Hoi! Ik ben Maaike, zestien jaar en ik ga naar 5VWO.
Ik houd van paardrijden, voetbal en natuurlijk lezen! Tijdens het reizen naar wedstrijden of trainingen vind ik het heerlijk om een boek te lezen. Van romans tot informatieve boeken, met alle onderwerpen kan ik uit de voeten.

Tulpenliefde / Femke Roobol / Ambo|Anthos / 2016 / 338 pag. / ISBN 9789026332944

No Comments

Post a Comment