Ben jij een dromer?
Of een doener?
Een denker?
Of een beslisser?
Stel dat de keuze voor jou wordt gemaakt. En dat je het daarmee moet doen…
In de wereld van Dromer, Mila en William regeren de beslissers met ijzeren hand vanuit de Citadel. Maar Dromer voelt zich geen denker. William is meer dan een doener en Mila is iets wat eigenlijk niet kan. Ze verlangen naar een leven in vrijheid. Dan horen ze over een eiland waar je jezelf kunt zijn. Een ontsnapping aan de Citadel.
Wentel je in een wereld van weigeraars en durvers, waarin het verleden en heden soms flinterdun van elkaar gescheiden zijn en vrijheid misschien wel een illusie is.

Saskia Maaskant debuteerde met De verteller van Beorga en later verscheen ook Kieuw bij uitgeverij Davidsfonds. In 2014 werd Kieuw genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. En dit jaar verscheen haar derde boek: Dromer.

Ik moet toegeven dat ik na het lezen van Kieuw heel nieuwsgierig was naar meer van deze auteur. Toen ik ontdekte dat Dromer uitkwam, stond ik te springen om erin te beginnen. Ook de cover (die in het echt mooi blinkt) sprak me meteen aan omdat ik wilde weten wat al die cijfer-letter combinaties op de kaft precies betekenden.

Helaas kwam het verhaal een beetje traag op gang en had ik moeite om me in te leven in de personages. Er waren heel wat onduidelijkheden die het me moeilijk maakten me helemaal te laten meeslepen door het verhaal. Maar langs de andere kant werd ik door die onduidelijkheden ook nieuwsgierig en geprikkeld om meer over de personages te weten te komen. En eenmaal voorbij het inleidende gedeelte van het verhaal, bleek Dromer een boek te zijn dat moeilijk is weg te leggen. Maaskants vlotte schrijfstijl, die eerder was te bewonderen in Kieuw, vindt ook hier gemakkelijk zijn weg en zorgt ervoor dat het verhaal leest als een sneltrein. Voor je het beseft ben je al bijna aan het einde van het verhaal en kan je niet anders dan meeleven met Dromer, Mila en William. De manier waarop ze haar personages schetst, maakt hen tot echte mensen met elk hun eigen kenmerkende karakter dat steeds boven komt drijven in de gesprekken en handelingen die ze doen. Op geen enkel moment spreekt een personage zichzelf tegen en dat maakt ze zo eerlijk, soms koppig, maar vooral menselijk.

Wat Dromer zo bijzonder maakt, is de onderliggende gedachte over vrijheid. Zoals de auteur ook in het begin van haar boek (voor het verhaal begint) meegeeft: ‘Laat je niet in een hokje stoppen’. En is dat niet net wat er in onze maatschappij dagelijks gebeurt? Daarnaast toont Saskia Maaskant ons hoe sterk het verlangen naar en dromen van vrijheid een mens kan maken en hoeveel mensen kunnen bereiken als ze maar bereid zijn om samen te werken.

Dromer is alweer een knap staaltje schrijfwerk van auteur Saskia Maaskant. Droom jij over een goed boek? Denk je erover nog eens een young adult ter hand te nemen? Neem dan de volgende beslissing: haast je naar de boekhandel en stap in een verhaal over vrijheid en jezelf zijn. Want zijn wij eigenlijk niet allemaal een beetje dromer, doener, denker en beslisser?

 

Dromer / Saskia Maaskant / 2016 / Davidsfonds Infodok / 328 blz. / ISBN 9789059088030

No Comments

Post a Comment