“We waren sterren. We waren muziek. We waren tijd.”

Tachtig jaar geleden, het moment waarop Kahlen bijna verdronk, verscheen er hulp uit onverwachte hoek. Door drie dienaressen van de Oceaan werd ze gered van de dood. In ruil voor haar leven zou ze de komende eeuw in dienst van de Oceaan moeten doorbrengen en daarna is ze vrij om te gaan.
Zelfs nu die eeuw bijna voorbij is, is Kahlen nog steeds niet aan het eenzame bestaan van een Sirene gewend. Alles waar ze aan kan denken is hoe ze al honderden mensen heeft omgebracht met haar betoverende stem. Totdat Akinli in beeld komt. Tegen de regels van de Oceaan in wordt ze verliefd op een normaal mens, maar dit keer verkiest ze zichzelf en haar geluk boven de regels. Alleen de daaropvolgende gebeurtenissen waren zeker niet zoals gepland…

Mijn verwachting van dit boek was aanvankelijk dat het na-aperij van het verhaal over de zeemeermin Ariël zou zijn, maar gaandeweg het lezen werd mijn ongelijk dubbel en dwars bewezen.

Het verhaal is in het begin enigszins voorspelbaar, echter is dat niet hinderlijk tijdens het lezen, omdat je zo afgeleid en geboeid bent door het leven van de Sirenes. Het is iets dat je in de realiteit niet terugvindt, naast enkele mythes, en die onbekendheid rondom het onderwerp zorgt ervoor dat de schrijfster de aandacht van haar lezers behoudt, maar daarnaast ook veel uitleg over de wereld van Sirenes moet geven om het duidelijk te maken.

Hierin is Kiera Cass zeker weten geslaagd.

Geen moment heb ik moeite gehad met het lezen van het verhaal mede dankzij de gedetailleerde beschrijvingen. Ook de prettige schrijfstijl heeft daar een groot aandeel in gehad. De zinnen zijn niet zo complex dat je ze twee keer moet lezen om ze te begrijpen en er is in dit boek nauwelijks gebruik gemaakt van lastige constructies met komma’s en voegwoorden. Verder past de woordkeuze perfect bij de doelgroep: Young Adults.

Het ietwat voorspelbare begin werd later gecompenseerd door een paar mooi bedachte plottwist, waar lezers zeker mee verrast worden. Zo had ik verwacht dat Kahlen meteen voor Akinli zou kiezen, alleen dat was dus niet het geval. Ook zit je tijdens het lezen van Siren op het puntje van je stoel, niet zozeer vanwege de spanning, maar omdat je zo meeleeft met de personages.

Dat ze zo echt voelen komt onder andere doordat ieder van hen een eigen geschiedenis heeft van voordat ze elkaar ontmoetten. Dit zorgt er aan de ene kant voor dat je heel goed kunt meeleven met iedereen. Helaas lukt dat niet altijd, omdat het verleden van Kahlen en de andere Sirenen zich in een hele andere tijd afspeelt dan waar wij in leven en ze hebben een taak waarvan wij ons niet eens kunnen voorstellen hoe lastig die moet zijn.

Het allermooiste aan de personen in dit verhaal, in het bijzonder de Sirenes, is dat ze ook een menselijke kant hebben. Deze groep meiden wordt ondanks hun betoverende stem en natuurlijke schoonheid niet neergezet als buitenstaanders in de maatschappij. Ze hebben naast hun magische kant ook menselijke behoeften zoals naar school gaan, uitgaan, verliefd worden, trouwen et cetera. Dat maakt het boek nog fijner om te lezen, want bij die dromen kun je je waarschijnlijk wel iets voorstellen.

Siren is een ontzettend leuk boek en perfect om in één ruk uit te lezen op een regenachtige middag. Het leest makkelijk weg en heeft een erg mooi, origineel verhaal!

Deze recensie is geschreven door Janine van der Molen, scholiere van RSG Wolfsbos  in Hoogeveen. Ze leest zo’n beetje alles wat los en vast zit, of het nu in het Engels of Nederlands is. Haar leesstapel bevat veel dystopische verhalen, vooral series, maar ook andere genres leest ze zeer zeker ook. Janine leest in twee werelden: de gewone papieren boeken en  e-books op haar wattpad.

Siren / Kiera Cass / Van Goor Uitgeverij Unieboek / 2016 / 254 bladzijden / ISBN 9 789000 353149

No Comments

Post a Comment