En ik herinner me Titus Broederland is beklemmend en toch vloog ik door de bladzijden heen. Het stoot af en trekt aan. Het is herkenbaar en vervreemdend. Het is uniek en onvergelijkbaar. Naarmate je als lezer meer betrokken raakt bij de personages nestelt het boek zich in de lezer en laat niet meer los, zelfs niet wanneer je het boek dichtslaat.

Centraal staan de ik-verteller en zijn broer Titus. Een eeneiige tweeling en daarom worden ze gezien als verderfelijk, duivelskinderen. Ze hebben alleen elkaar. Ze worden opgejaagd door een zinkgat, dat langzaam de wereld opslokt en het grootste gedeelte van het verhaal is de dreiging van het zinkgat voelbaar, het zit zowel de tweelingbroers als de lezer op de hielen.

De wereld lijkt op die van ons, maar er zijn subtiele verschillen, zo is er aardbloed wat de belangrijkste grondstof is en het constant aanwezige zinkgat. Daarnaast is er de verstikkende sfeer van de bijgelovigheid van de mensen die Titus en zijn broer tegenkomen. De mensen die doodsbang voor ze zijn omdat ze duivelskinderen zijn en die vanwege bijgelovigheid in staat zijn tot afschuwelijke dingen.

Hulst weet complexe personages neer te zetten en hoe verder je leest, hoe meer lagen van de karakters onthuld worden en hoe verfijnder het hele verhaal en de structuur van de relaties worden.

Af en toe krijg je een blik in de toekomst van de ik-verteller en wordt duidelijk dat de situatie niet zal verbeteren, ook dit zorgt ervoor dat het boek een uitzichtloos gevoel oproept, maar ook dat je door wil blijven lezen. Als lezer vraag je je af wat voor verschrikkelijks er is gebeurd, zowel in de toekomst als in het verleden, waardoor de ik en Titus zo beschadigd zijn.

Bij vlagen wilde ik het boek wegleggen, de gruwelijkheid van de wereld die Hulst schept zorgde bij mij voor een ongemakkelijk gevoel, maar desondanks bleef ik aan de pagina’s gekluisterd. Gelukkig maar, want het einde had ik niet kunnen voorspellen.

En ik herinner me Titus Broederland is een boek dat ik aanraad als je op zoek bent naar iets verfrissends, iets opvallends. Het is een boek dat de lezer gevangen houdt, maar ik zou het niet direct omschrijven als een prettige leeservaring. Wel heeft het boek een enorme indruk op me gemaakt en ik zal zeker meer van Hulst lezen om hopelijk andere vervreemdende werelden en complexe personages van zijn hand te leren kennen.

En ik herinner me Titus Broederland / Auke Hulst / Uitgeverij Ambo|Anthos / 272 pag./ 2016 / ISBN 9789026333477

No Comments

Post a Comment