“He was alone and young and wilful and wildhearted, alone amid a waste of wild air and brackish waters and the seaharvest of shells and tangle and veiled grey sunlight”

Dit boek vertelt het verhaal van Chris McCandless. Een net afgestudeerde jongvolwassene, die de wildernis in trekt om te vluchten van het leven wat voor hem is uitgestippeld. Hij hekelt de materialistische maatschappij waar hij in leeft, de verwachtingen van zijn familie en de zelf gecentreerde leefstijl van de westerse wereld. Misschien in Chris te atletisch, te avontuurlijk en te intelligent voor zijn eigen bestwil. Hij stelt de juiste kritische vragen, maar zoekt antwoorden op de verkeerde manier. Hij voelde zich gevangen in zijn situatie en vluchtte. Hij besloot zijn eigen weg te zoeken op de meest onconventionele manier denkbaar. Daarmee toont hij ontzettend veel moed en dapperheid. Maar hij heeft weinig ervaring en uiteindelijk wordt de roekeloosheid zijn dood. Hij sterft aan verhongering, doordat hij zonder voorbereiding de wildernis intrekt. Zijn besluit om te vluchten is zowel moedig als laf, benijdbaar en tragisch.

Chris snijdt alle banden met zijn familie door en lift door de Verenigde Staten. Meer dan de paar dollar in zijn broekzak en de inhoud van zijn tas heeft hij niet meer. Hij ontmoet vele ruimdenkende personen, maar geen van hen kan hem langer dan een paar weken vasthouden. Chris eindigt zijn tocht met de ultieme uitdaging: hij trekt in april 1992 de wildernis van Alaska in.

Deze tegenstellingen vliegen continu heen en weer als je het boek leest. Je zou Chris door elkaar willen schudden: ga terug! Maak een verschil in de wereld en wees niet zo onverstandig! Neem een kaart mee! Maar tegelijkertijd brengt zijn tocht een tragische romantiek met zich mee, en realiseer je je dat er voor Chris geen bestaan zou zijn als hij het reguliere pad zou volgen. Waarschijnlijk had hij zich moeten laten tegenhouden en was zijn ego te groot om op te geven. Werd hij gedreven door woede en ontevredenheid? Zeer waarschijnlijk. Maar ik bewonder hem om zijn doorzettings-vermogen en zijn zoektocht naar vrede, ongeacht de consequenties.

De grootste vraag die mij bleef achtervolgen is wat er gebeurd zou zijn als Chris teruggegaan was. Als hij had geprobeerd om zijn problemen daadwerkelijk op te lossen. Misschien dat dit te moeilijk voor hem was, misschien dat hij te veel onrust en woede meedroeg. Maar de grootste uitdagingen zijn de problemen die vanbinnen zitten. Dit zijn de problemen waarvoor je je eigen ego en overtuigingen moet bekritiseren zonder je idealen te verliezen. Dat zijn de werkelijke uitingen van wijsheid en dapperheid. Het kennen van je grenzen, maar daarbij ook idealistisch en avontuurlijk te blijven. Het vinden van de balans. Dat is de wijsheid die Chris niet had.

Ik heb dit boek gelezen terwijl ik zelf een tocht maakte door Schotland. Het gevoel dat het dragen van al je benodigdheden in één tas geeft en de mogelijkheden die daarmee ontstaan, creëren een bijna hysterische vorm van optimisme. Het is een vorm van vrijheid die in de dagelijkse sleur van het 21e-eeuwse leven niet meer voorkomt. Je bent vrij van alle verplichtingen en stress, niet langer gebonden aan regels die je tegenhouden. Je hart staat open voor onbekende plaatsen en avonturen en je kunt de hele wereld aan. Dit gevoel, iets wat Chris en ik delen, is zo puur en fijn, dat ik me goed kan voorstellen waarom Chris bepaalde keuzes heeft gemaakt.

Anouk leidt het drukke leven van een werkende geneeskunde student. Haar passie is lezen en als er ook maar een beetje tijd vrij is, pakt ze er een boek bij. Alles met letters wordt geaccepteerd , maar historische fictie en boeken over ziekte hebben toch wel de voorkeur. Het schrijven van recensies geeft het lezen van boeken een andere betekenis die ze erg leuk vindt.

Into the wild/Jon Krakauer/Pan Books, Londen/1998/205 blz./ISBN 978-1-447-20369-8

No Comments

Post a Comment