Wanneer tien mensen in een privévliegtuig stappen en er maar twee mensen levend uit komen, komen er twijfels bij de oorzaak van de vliegtuigcrash. Scott Burroughs en het 4 jarige zoontje van de eigenaar van het vliegtuig overleven de crash en moeten verder in het leven zonder familie, maar met een nieuwe vriendschap.

Voor de val is een spannend boek dat telkens meer bekend maakt van de passagiers van het vliegtuig. In het begin van het boek ken je de personen nog helemaal niet en lees je over een crash met 10 vreemdelingen aan boord. Later leer je elk van deze karakters beter kennen en lees je verhalen over de verschillende verledens. Patronen en beweegredenen worden steeds duidelijker.

Tegelijkertijd vindt het onderzoek naar het verdwenen vliegtuig plaats in het heden. De kunstenaar Scott wordt een hele tijd als verdachte gezien, want hoe kan het dat van een vliegtuig maar twee personen het overleven? De impact van de crash op het vierjarige kind is groot en deze weigert te praten. Door het gedeelde leed vinden de kunstenaar en het kind een nieuwe vriendschap waarbij ze elkaar kunnen helpen de ramp te verwerken in het midden van de grote media aandacht.

Doordat stuk voor stuk ieders verleden en karakter worden ontrafeld blijf je gissen naar de oorzaak en de dader van de vliegtuigcrash. Bijna iedereen heeft iets verdachts in zijn verleden en motieven worden al snel gevormd. Dit zorgt voor een constante alertheid en de neiging om nog meer te weten te komen van de karakters om het volledige plaatje samen te voegen.

Doordat je iedereen langzaam diep leert kennen komt het besef dat je vaak overhaaste conclusies trekt en je al snel bevooroordeeld bent. De menigte en zeker de media schets een beeld aan de hand van wat ze zien en dit komt vaak helemaal niet overeen met de werkelijkheid. Mensen zijn erg afhankelijk van deze media en geloven woord voor woord wat er op de TV wordt verteld. Door iemand te leren kennen blijken de vooroordelen vaak onterecht te zijn en blijken de schuldige mensen juist onschuldig.

Door alle personages uit te wijden laat Noah Hawley zien dat er meer achter deze personen zit, maar hij raakt nooit de essentie van de gebeurtenis; de oorzaak van de vliegtuigcrash. Door de verschillende perspectieven van de personages te gebruiken als uitgangspunt krijgt de lezer een compleet beeld van de 16 minuten van de vlucht.

Dit boek gaat goed om met de rol van de media in de huidige wereld, maar beschrijft het op een begrijpelijke manier. De perspectieven van de 10 aanwezige passagiers van het vliegtuig zijn geloofwaardig neergezet en zorgen voor een mooi compleet verhaal over de ramp.

Deze recensie is geschreven door Aukje Hefting, 19 jaar, derdejaars student Bouwkunde aan de TU Eindhoven.

Voor de Val / Noah Hawley / vertaling Carolien Metaal / Uitgeverij De Boekerij / 2016 / 384 blz./ ISBN 9789022576144

No Comments

Post a Comment