Wanneer je het romantische Pride & Prejudice mengt met een portie ellende uit Bridget Jones’s Diary móet het verhaal wel aanslaan. Jonah Lisa Dyer en Stephen Dyer voegden daad bij woord en schreven het 350 pagina’s tellende Het balseizoen, een ultra zoetsappig, romantisch verhaal met hier en daar een heerlijke portie humor. Helaas komt Het balseizoen niet veel verder dan dat. De lezer hoeft geen diepgang, uitgewerkte personages of verrassende thema’s te verwachten. Het boek is perfect voor een avondje genieten bij de open haard, maar daagt niet uit tot meer dan genieten. En dat is best lekker, zo af en toe!

In Het balseizoen maakt de lezer kennis met Megan en haar tweelingzus Julia. Megan is een voetballiefhebber, paardrijdster en prototype stoere meid. Haar zus Julia is daarentegen een kopie van haar moeder: modieus en über vrouwelijk. Net wanneer Megan het voetballen goed onder de knie lijkt te krijgen, hoort ze van haar Julia dat ze debutante zal zijn. Hun moeder heeft beide dames opgegeven en verpest daarmee Megans mooie toekomst: ‘Je wilt me als een aangeklede poedel naar feestjes sturen waar geldprijzen worden uitgereikt voor “Beste Kletskous” en “Mooiste Glimlach.”
Megan verzet zich uit alle macht tegen het debutantengebeuren tot ze van haar vader hoort dat het ball alles betekent voor hun moeder. Tegelijkertijd deelt hij haar mede dat de familie geldproblemen lijkt te hebben en dat de ranch wellicht verkocht moet worden. Megan bedenkt zich en besluit meer voor haar moeder dan voor zichzelf de strijd met de andere debutanten aan te gaan. Ze zal haar leven als popje moeten gaan combineren met sport, school en paardrijden. Een ware uitdaging.

De enscenering van Het balseizoen is humoristisch en tegelijkertijd zeer clichématig. Menig lezer herkent in het debuut van de Dyers elementen uit films als The Princess Diaries, Pride & Prejudice of Bridgets Jones Diary’s. Het verhaal biedt dan ook geen vernieuwing: het is het zoveelste romantische verhaal. Daarmee lijkt ook het verhaalverloop voorspelbaar. Vanaf de eerste letter ziet de lezer de romances tussen de debutantes en de veel te knappe jongens aankomen en ook de bedriegers in het verhaal – de natuurlijk meest knappe jongens – zorgen niet echt voor verrassing. Zelfs elke dramatische of zeer romantische plotwending ziet men vier hoofdstukken eerder aankomen.
Gelukkig weten de Dyers de lezers de bekoren met een humoristisch, zeer goed beschreven verhaal. Het balseizoen bevat een hoog verhaaltempo en het plot zit vol kleine hilarische complotjes en verhaalwendingen. Met scenische beschrijvingen van de gebeurtenissen, gedachten en gevoelens zorgen de Dyers ervoor dat de lezer emotioneel betrokken raakt bij Megan en haar leven. De lezer staat naast Megan in het veld tijdens de voetbalwedstrijden, knokt mee tegen de verkeerde jongens en danst met haar -de olifant in een kast vol porselein – mee tijdens de trainingen voor het feest.
Hoewel het verhaal enerzijds zeer voorspelbaar en soms wel erg toevallig is, blijft het toch aantrekkelijk. De hoge portie leedvermaak waar de lezer mee te maken krijgt, lijkt de grootste redder van het verhaal. Het blijft heerlijk te mogen aanschouwen hoe onhandig Megan is en stiekem kan eenieder lachen om alle dingen die haar overkomen, ook al zie je die dingen mijlenver van te voren aankomen. Je sluit Megan, met haar onhandigheid, direct in je hart en laat haar niet meer los. Tegelijkertijd zorgt het hoge aantal gebeurtenissen in het verhaal ervoor dat ook het verhaal zelf aantrekkelijk wordt. Megan valt van het ene probleem in het andere, terwijl ze amper de kans heeft gekregen het eerste probleem op te lossen. En net wanneer alles goed lijkt te gaan, gaat het toch weer mis. Vermakelijk? Zeker!

Als een echt sprookje eindigt Het balseizoen goed, net zo als alle andere zwijmelverhalen. De Dyers weten de lezers vanaf de eerste letter mee te trekken in een zoetsappig verhaal waar humor, leedvermaak en romantiek de boventoon voeren. Een meer dan welkome verrassing in de donkere winterdagen.

Jonah Lisa Dyer en Stephen Dyer – Het balseizoen. Vertaald door: Valérie Janssen. HarperCollins Young Adult, Amsterdam. 350 blz.

No Comments

Post a Comment