Vrij direct, namelijk binnen zeventien pagina’s, confronteert Simon de Waal de lezer in Nemesis met diverse grote problemen. Al snel schetst hij een dramatisch, problematisch en tevens scenisch decor waarin zijn hoofdpersonages moeten laveren. Na de korte proloog is Sylvia bedreigd door indringers, is er iemand vermoord, heeft er een explosie plaatsgevonden en is er een agent omgekomen. De lezer blijft achter. Verdwaasd en met heel veel vraagtekens. Het belooft een spannend en eveneens boeiend verhaal te worden: ‘Ze wisten allemaal dat er zojuist een verschrikkelijke oorlog was losgebarsten.’

Vervolgens neemt De Waal ons mee naar het eigenlijke verhaal. Al snel wordt duidelijk dat de moorden en de explosies niet per ongeluk waren. Sylvia en haar onderzoeksteam zitten in het geheim achter een bende aan en het lijkt een heuse wraakactie te zijn van deze groep. Jayden Oehlers neemt de zaak van Sylvia over en zet haar, met haar teamgenoten, buiten spel.
Echter, het onderzoeksteam laat dit niet gebeuren. Al snel richt Sylvia samen met Lars, Brian, Omar, Ruben en Danielle een tweede onderzoeksteam op. In het geheim gaan zij achter de criminele bende aan. Ze willen één ding: wraak. Het belooft een ware oorlog te worden.

Het plot in Nemesis vertoont interessante ontwikkelingen. Door een criminele organisatie als basis te kiezen, neemt De Waal de lezer mee in de onderwereld, een altijd interessant gegeven. Daarbij hanteert hij gedurende zijn verhaal een snelle personagewisseling. Enerzijds doet dit het verhaal veel goed. Door in het verhaal af te wisselen tussen de goodguys en badguys, creëert De Waal veel spanning en geeft hij de lezer op diverse plaatsen informatievoorsprongen. Als lezer weet je eerder dan welk slachtoffer ook dat hij het slachtoffer gaat worden, als lezer weet je eerder dan alle daders of ze wel of niet gepakt gaan worden. Jammer genoeg heeft deze medaille ook een keerzij. Door de snelle perspectiefwisselingen wordt het verhaal op diverse plaatsen zeer fragmentarisch. Tevens krijgt de lezer niet echt de kans personages te begrijpen of zelfs maar een band met ze op te bouwen. Daarvoor is de tijd te kort.
Het verhaal zelf bevat helaas diverse overbekende elementen. Sylvia vertolkt de archetypische rol van work-a-holic agente en ook het motief van de dader lijkt uit het blikje ‘bekende motieven’ getrokken. Toch blijft het lange tijd een heerlijk smeuïg crimineel zaakje waarbij menig lezer zijn hart op kan halen. Nemesis bevat spanning, actie en geweld. Bovendien zit het vol plotwendingen. Sommige zijn goed gekozen en zeer goed opgebouwd, andere lijken lukraak uit de lucht te komen vallen. Echter, één ding hebben ze gemeen: ze hebben een positief effect op de spanningslijn in het verhaal.

Tegen het einde van Nemesis vallen de puzzelstukjes op hun plaats. Helaas komt een te vlugge, bijzonder plotselinge doorbraak om het verhaal af te ronden, het verhaal niet ten goede. Het zorgt voor veel onbegrip. Het einde is te gehaast en lijkt te ondoordacht om het verder goede plot waardig af te ronden. Nemesis is lange tijd aantrekkelijk, zal menig lezer bekoren, maar mist de échte finishing touch.

Simon de Waal – Nemesis, Uitgeverij Lebowski, ISBN: 9789048834969

No Comments

Post a Comment