Stephanie Lehmann behaalde haar bachelor in Berkeley en haar master aan de universiteit van New York. Tegenwoordig woont ze in New York waar ze creative writing doceert. In 2013 schreef ze Astor Place Vintage. Een prachtige roman die sinds april 2016 ook in het Nederlands te verkrijgen is onder de titel: De vintagewinkel.

De vintagewinkel speelt zich zowel in het heden als in het verleden af. In het verhaal vindt Amanda Rosenbloom, de eigenares van kledingboetiek Astor Place Vintage, een ingenaaid boek in een bonten handmof. Ze kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en begint in het boek te lezen. Al snel ontdekt ze dat het een dagboek is dat in 1907 geschreven werd door Olive Westcott.

Olive was een jonge vrouw die niets te kort kwam, tot op de dag dat haar vader stierf. Blijkbaar had haar vader niet meer zo veel geld dan ze altijd gedacht had. Olive moest zelf op zoek naar een baan om rond te komen. Met behulp van een valse aanbevelingsbrief vindt ze werk als winkelmeisje bij Siegel-Cooper, waar ze Angelina leert kennen. Maar haar grote droom blijft voortleven, namelijk: assistent inkoper worden.

Amanda heeft haar eigen kledingboetiek, ze zit in de knoop met haar gevoelens en ze moet een andere locatie zien te vinden voor haar zaak. Of kan ze toch een compromis sluiten met haar huisbaas? En welke rol speelt het dagboek van Olive hierin?

Met De vintagewinkel heeft de auteur een aangenaam leesbaar boek geschreven. Je kan het boek een tijdje laten liggen en vervolgens weer verder lezen zonder dat je de verhaallijn kwijt raakt. Dankzij de foto’s die in het boek verwerkt zijn, krijg je een kijk op het New York van honderd jaar geleden. De foto’s maken de beschrijvingen van bepaalde plaatsen in het boek aangenamer.

Ikzelf vind het boek een aanrader. Het stond al eventjes op mijn leeslijstje en ik was dan ook zeer tevreden toen ik dit boek toegewezen kreeg om te lezen en te recenseren. De vintagewinkel is vlot leesbaar en biedt je de ideale mogelijk om even te ontspannen en in het verleden te duiken.

4 sterren.

Deze recensie is geschreven door Hanne Corstjens. Hanne is 23 jaar oud en woon in Bocholt, België. Ze heeft marketing gestudeerd en heeft hierna nog een lerarenopleiding gedaan. Momenteel is Hanne aan het werk als leerkracht in het secundair onderwijs. 

De vintagewinkel /Stephanie Lehmann /Vertaling Liesbeth Dillo/ Uitgeverij Ambo Anthos /2016/ 440 blz./ISBN 9789026332500

No Comments

Post a Comment