Verwacht je een thriller met daarin een vermissing of moord die opgelost moet worden of duistere geheimen, dan laat je dit boek het best links liggen. Het predicaat literaire thriller dekt voor mij de inhoud van het verhaal niet, waardoor aan mijn thriller verwachtingen dan ook zeer zeker niet werd voldaan.

In Een stap te ver volg je wisselende personages waarvan Emily de belangrijkste is en de meeste ruimte krijgt. Je leert haar kennen op het moment dat ze haar vertrouwde leventje op een dag plotseling verlaat om in Londen onder een andere naam een nieuw leven te beginnen.
Dat Emily, die nu Cat heet, wegloopt om iets dat in haar oude leven is gebeurd is meteen duidelijk. Net als het feit dat dit niets te maken heeft met een misdrijf. Door middel van flashbacks krijg je steeds meer een idee van de redenen die Cat had om huis en haard te verlaten. Dit gaat echter veel te langzaam, waardoor bij mij de interesse in het waarom weg zakte. Voeg daarbij dat ik Cat een onwijs irritante en ongeloofwaardige personage vind en de betrokkenheid bij het boek verdampt geheel.
De man van Cat, Ben, is ook al van een kleurloze treurigheid.
De leukste personages zijn Cats zus, Caroline, en Cats nieuwe beste vriendin Angel. Allebei geen voorbeeld burgers en dus heel interessant om over ze te lezen. Tenminste, dat vind ik.

Wel een goede vondst van schrijfster Seskis zijn de wisselende verhaalperspectieven en de flashbacks. Dat geeft nog enigszins tempo aan het verhaal en prikkelt af en toe weer om toch nog even een hoofdstuk verder lezen.

Heel jammer dat er, voor mijn gevoel, een verkeerd label aan dit boek gehangen is. Doordat ik een thriller verwachtte, wachtte ik steeds op het (spreekwoordelijke) lijk dat uit de kast zou komen en dat gebeurde dus niet. Het lukte me niet me hier overheen te zetten. Had het boek geen label gehad, was het nog steeds geen hoogvlieger, maar dan had ik het boek anders gelezen en er wellicht iets meer plezier aan beleefd. Gemiste kans.

Een stap te ver/Tina Seskis/vertaling Catelien en Willem van Paassen/A.W. Bruna Uitgevers/2016/342 blz./ ISBN:9789400504998

No Comments

Post a Comment