“Vartix velkor mannik wissick!” Lees deze review en stuur me 5 euro!

Als je inderdaad de bovenstaande opdracht hebt uitgevoerd, is dit het geweldigste boek ter wereld! Als je alleen de review hebt gelezen en de 5 euro hebt laten zitten… Dan is het een prima thriller met een slim sci-fi randje.

Vartix velkor mannik wissick

Lexicon vertelt twee aparte verhalen. De eerste over de jonge Australiër Wil, die op een dag opeens ontvoerd wordt vanuit een luchthaven door een mysterieuze man genaamd Tom Eliot (Zoals de dichter uit 1888). Tom vertelt aan Wil dat hij achtervolgd wordt door een corrupte en krachtige groep, een groep die woorden gebruikt om mensen te gebruiken en te manipuleren. Ook wel goed om te weten. De mensen die dit kunnen worden dichters genoemd. Ze krijgen aan het eind van hun opleiding dan ook een naam van een bekende dichter.

Ja, woorden die wapens zijn dat is inderdaad dit boek wel kort samengevat.

Blijkbaar zijn er boeken gevonden en onderzoeken verricht die de mens in bepaalde segmenten verdelen, uit mijn hoofd 20 hoofdsegmenten die uitlopen naar kleinere segmenten. Voor elk segment zijn er woorden of klanken, met die woorden hack je letterlijk het brein van de persoon tegen wie je spreekt. Dit is dus hoe de dichters mensen manipuleren. Met de juiste woorden ‘breken’ dichters mensen en moeten deze slachtoffers doen wat ze zeggen.

Oh ja, er was nog een ander verhaal…

Verhaal twee gaat over Emily. Emily is een student en studeert om zo’n dichter te worden.

Emily is koppig en dat laat ze zeer zeker weten, ze houdt zich niet aan de regels en zoekt altijd de grens op van de verschillende docenten en haar medestudenten. Dit leidt uiteindelijk tot een schorsing van een paar jaar, hier leert ze zichzelf om mensen te manipuleren. En eigenlijk wordt ze sterker dan de dichters ooit hadden gedacht.

Ik weet niet zo goed wat ik van het boek denken moet… Ik denk dat het een prima verhaal was (vooral dat van Emily). En ja, aan het eind vloeiden de twee verhalen naadloos in elkaar over. Hierdoor viel alles perfect op zijn plek en werd het web van verschillende verhalen en kanten meer een overzichtelijke kaart met gebeurtenissen. Na de eerste struggle, het lezen van de eerste drie hoofdstukken, kwam ik wel op het punt dat ik nieuwsgierig bleef en verder wilde lezen. Na die eerste drie hoofdstukken wilde ik het boek eigenlijk helemaal niet meer wegleggen… oeps.

Ja, ik raad dit boek aan. Als je tenminste van dit soort ‘thriller’ boeken houdt, anders zou ik het niet doen!

Ik ben Remmelt en ben 19 jaar. Ik woon in Bunschoten-Spakenburg. Ik studeer MediaRedactie (MBO) op het Creative College in Amersfoort, dit is dan ook de plek waar ik mijn liefde voor schrijven ontdekt heb. Het lekkere van lezen is dat je jezelf verliest in een andere wereld. Of tenminste dat gevoel heb ik altijd… Het ene moment zit je in de overvolle trein en ‘Poef’ dan sta ik in een bos omringd door vreemden die niet vreemd zijn, omdat je al over ze gelezen hebt. Sinds kort is mijn grootste droom om ooit zelf een boek te schrijven. Nog wel even oefenen… Dit doe ik vooral op mijn eigen blog: (https://littlecrycorner.wordpress.com/).

Lexicon / Max Barry / vertaald door Anne-Marieke Buijs en Inge Boesewinkel / Uitgeverij L.S Amsterdam / 2013 / 384 pag. / ISBN 9789024564033

 

No Comments

Post a Comment