Ashes. Dirt. Filth.

Cinder van Marissa Meyer is een remake van het bekende sprookje ‘Assepoester’. Het verhaal speelt zich af in het futuristische New Beijing waar de aarde bewoond wordt door de gewone, ‘gezonde’ mensen, de mensen met metalen protheses – de cyborgs – de android robots, en de slachtoffers van een snel spreidend plaag virus. De maan is ondertussen bewoond met Lunars – de maan mensen met krachten die je alles kunnen laten geloven wat ze willen – en hun kwaadaardige en manipulerende koningin Levana.

Cinder is een cyborg nadat een ongeluk haar gewond en als wees achter liet. Ze woont bij haar stiefmoeder en –zussen en werkt als monteur om hun luxurieuze levensstijl te kunnen onderhouden. Cyborgs worden verafschuwd, niet gezien als echte mensen, en Cinder’s stiefmoeder laat haar dat maar al te graag weten, zeker als het gaat om het jaarlijkse bal van de prins. Cinder mag gaan – leugen – als ze al haar klussen af heeft – leugen – en als ze een jurk kan vinden natuurlijk – leugen.

Als Cinder een geheim ontdekt dat de prins zou kunnen helpen en Levana’s dreigende oorlog zou kunnen afwenden, staat ze voor een moeilijke keuze. Niemand kan weten wie ze is of wat ze is. Cinder heeft niet langer alleen haar cyborg bestaan als geheim, haar gehele identiteit blijft vraagtekens oproepen. Wie is ze nu echt en waar komt ze vandaan?

Mens of cyborg. Aarde of maan. Monteur of …?

 

Cinder is een spraakmakende remake van Assepoester, inclusief muiltje – eeh, voet – achterlatend. Het is een uniek verhaal met een vlotte schrijfstijl – en alhoewel je het einde al redelijk ziet aankomen, is de weg ernaartoe er niet minder spannend om. Het is een veelbelovend begin van een wereldwijd geprezen serie die het onaantastbare van sprookjes en prinsessen een stukje dichterbij brengt.

Cinder is een echte aanrader voor Young Adult fans en bevat zowel fantasie-, sci-fi, als actie-kenmerken.

 

Cinder – Marissa Meyer – ISBN: 978-90-206-7895-6 – 400 pagina’s – Januari 2017 – Blossom Books

No Comments

Post a Comment