Wie dacht dat alle fictie in boeken over toverkunsten en magische dieren of wezens gingen heeft het mis. Dit eerste deel van de trilogie over de spannende zoektocht naar de artefacten laat je fantasie helemaal op hol slaan. Samen met de jonge lezer Raben en de pirate en Elementaliste laat je je meeslepen naar een gruwelijk spannende fantasiewereld.

‘Als we de geschriften mogen geloven, dan zijn het voorwerpen die bol staan van de kennis en de bezitter daarvan tot een zeer machtig mens maken’

Raben is in dit verhaal een van de hoofdpersonen. Hij is niet zomaar een jongen, hij is een lezer. Als hij zijn hand op een voorwerp legt kan hij de geschiedenis van een voorwerp zien. Alleen, kom je met deze gave erg in gevaar op het eiland, want als de heersers het weten moet je met hun mee. Daarvan is nog nooit iemand terug gekomen. Ook is het bekend dat de Heersers van het eiland opzoek zijn naar de artefacten. Door een misverstand komt Raben met de Heersers in contact en moet met hun reizen. Ze weten alleen nog niet wat voor krachten Raben heeft en hoe handig die zijn op de reis.

Het verhaal van De Heersers van Kir begint warrig en je komt er daardoor niet makkelijk in. Als je eenmaal door het begin heen bent, kan je alleen niet meer stoppen. De karakterwisseling maakt het aanzienlijk spannender omdat na elk stuk een kleine cliffhanger zit, waardoor je wel moet doorlezen.

Ook is er de pirate Calli die Elementaliste is. Ze kan met haar gave het water en de wind beheersen. Dit komt de piraten op het schip natuurlijk goed van pas. Calli leeft sinds ze het kan herinneren op een schip, want haar ouders zijn zover ze weet verdwenen. Door de zoektocht naar een grote schat komen piraten in contact met de oude artefacten. Dit brengt ze in vele onmogelijke posities. Door een overval op een schip komen Raben en Calli in contact met elkaar en helpen zo elkaar met hun problemen.

Het boek is mooi geschreven. Afgezien van het feit dat je het begin waarschijnlijk pas snapt als je het boek uit hebt, is het erg pakkend. Er zijn maar weinig schrijvers die dit soort fictie goed kunnen beschrijven. Het maakt het allemaal geloofwaardiger doordat de fictie is gemixed met een beetje oude geschiedenis. De namen van de goden, natuurgeesten en eilanden zijn zo creatief dat je je afvraagt waar het vandaan kan komen.

De karakterwisseling maakt het echt af. Je komt niet alleen het verhaal van Calli en Raben te weten, maar ook de kanten van de zogenaamde slechteriken en andere belangrijke personen. Het zijn veel gebeurtenissen die allemaal met elkaar zijn verbonden terwijl het een stuk of zes personen zijn die elkaar niet eens kennen. Hoe dit is gedaan is fascinerend.

Met het eerste deel van de trilogie De Kronieken van de Zeven Eilanden maakt Mariette Aerts een geweldige start. Vele zullen na het lezen niet kunnen wachten op het volgende deel.

Ik ben Lysha Hagenbeek en ik ben 15 jaar oud. Ik zit nu in de tweede klas op havo niveau op CSG Dingstede. Het liefste lees ik fictie en thrillers, maar eigenlijk maak je me voor de rest overal wel blij mee.

De heersers van Kir/Mariette Aerts/Uitgever De Vier Windstreken/2014/400 blz./ ISBN: 9789051163599

No Comments

Post a Comment