‘Een’ van Sarah Crossan vertelt het verhaal van Grace en Tippi – een Siamese tweeling die zich het leven niet anders zouden kunnen voorstellen dan als iets wat ze ‘samen’ doen. Ze hebben er altijd voor gekozen om hun leven privé te houden, en blijven het liefst van al het gestaar weg. Als de medische kosten blijven oplopen en er geen geld meer is voor thuisscholing, moeten ze er toch aan geloven: ze gaan naar een echte middelbare school. De middelbare school is voor de meeste tieners al niet de favoriete plek, maar voor een Siamese tweeling brengt het veel extra gedoe met zich mee.

Het bestaan van Grace en Tippi is al zestien jaar een wonder, maar aan elk wonder komt z’n einde. Grace en Tippi staan voor een onmogelijke keuze en een onvoorspelbaar resultaat.

Sarah Crossan’s ‘Een’ is in z’n geheel geschreven in versvorm, wat ervoor zorgt dat je snel door het verhaal heen gaat. Daarnaast maakt de gelimiteerde vertel vorm het verhaal veel persoonlijker en focust het alleen op de gebeurtenissen die er écht toe doen voor de bevordering van het verhaal.

‘Een’ is een ontroerend verhaal, niet alleen over twee zussen die een lichaam en een leven delen, maar ook over de gevolgen voor de rest van de familie. Veel (young adult) boeken die als contemporary worden gepresenteerd volgen vaak alleen de hoofdpersoon en de belangrijkste bijrollen. Maar ‘Een’ brengt ook focus op wat de omstandigheden met de rest van het gezin doen; de jongere zus van Grace en Tippi heeft haar eigen lichaamsproblemen, en de werkeloze vader heeft zijn eigen manier van omgaan met tegenslagen.

Het aangrijpende verhaal en de unieke vertelvorm maakt dit boek een aanrader, voor zowel jong als oud.  ‘Een’ gaat over leren leven, keuzes maken en de onvoorwaardelijke verbondenheid die kan ontstaan tussen mensen.

Een/Sarah Crossan/Vertaling Sabine Mutsaers/PEPPER Books/2016/240 blz./ISBN: 9789020608410. .

Engelse versie:
One/Sarah Crossan/Greenwillow Books/2015/388 blz/ISBN: 978-0-06-211875-2

No Comments

Post a Comment