Tenzij de vader schreef Karin Amatmoekrim naar aanleiding van haar zoektocht naar wie haar vader is en haar contact met hem. Haar vader is taekwondomeester Eric Lie, een man waarover ze aan het begin van het boek maar weinig weet. Ze vertelt de lezer waarom zij naar hem toe ging, hoe zij hem in Suriname leerde kennen en hoe dat soort dingen anders kunnen gaan dan je eigenlijk zou willen.

Amatmoekrim heeft een fijne schrijfstijl, het leest makkelijk weg en het duurde dan ook niet lang voordat ik dit boek uit had. Deze schrijfstijl heeft wel een keerzijde en dat is dat ik nergens het gevoel had dat het boek me vasthield, ik kon het prima wegleggen en het met gemak een paar uur vergeten.

Wel gaf dit boek me een ander standpunt om mee naar de wereld te kijken en viel me weer eens op hoe weinig ik eigenlijk lees dat zich niet binnen onze westerse samenleving (of bij het lezen van fantasy een afspiegeling daarvan) afspeelt. Toch krijg ik nergens het gevoel dat ik echt mensen leer kennen, de wereld leer kennen waar ik veel te weinig van weet.

Hoewel dit boek autobiografisch is, is het meer beschrijvend en analyserend dan dat het echt iets over weet te brengen (of in ieder geval op mij). Ik krijg het gevoel dat dit boek meer geschreven is voor de auteur zelf en ik op een afstandje mee sta te kijken, maar het eigenlijk niet voor mij bedoeld is. Het gaat over een familie die ik niet ken en die ik na het lezen van dit boek amper beter ken.

Wat ik zie is nog het meest het oogpunt van Amatmoekrim zelf, nu geeft ze aan dat iemands visie altijd het verhaal kleurt, maar het voelt alsof het ook maar een flinter daarvan laat zien. Dit heeft als gevolgd dat het maar weinig uitdaagt tot het vormen van een eigen beeld, want er is gewoonweg te weinig binding. Er zijn zoveel mensen die geïntroduceerd worden maar nooit meer worden dan een naam en dat is jammer.

Tenzij de vader is een boek dat ik niet afraad, maar ik raad het ook niet aan. Ik ben wel erg benieuwd of ik hetzelfde zal ervaren bij Amatmoekrims fictie, of dat dit boek werkelijk anders geschreven is omdat het onderwerp zo dicht bij de auteur ligt.

Tenzij de vader/ Karin Amatmoekrim/ Uitgeverij Prometheus/ 2016/ 270 blz./ ISBN: 9789044628203

No Comments

Post a Comment