“Ze hadden ons wel dood kunnen schieten! Wat is er aan de hand, Luuk? Ik wil alles weten. Alles!’ Rijd nou maar! Straks komen ze naar beneden!”

Met het nieuwe boek ‘Toen het donker werd’ weet Simone van der Vlugt het leven van een doodgewoon gezin, verstrikt te laten raken in een web van leugens en criminaliteit. De spanning ligt hoog en zie je daar maar eens ongedeerd uit te bevrijden.

Wanneer Menno Riebeek erachter komt dat zijn puberzoon gokschulden heeft, besluit hij ze voor hem af te lossen. De schuldeisers zijn echter niet van plan om hem er zo gemakkelijk vanaf te laten komen. In wanhoop regelt Menno via zijn advocaat iemand die de boel komt afhandelen, zonder dat hij de gevolgen van dit besluit kan overzien. Sascha, de vrouw van Menno, voelt haar man en zoon van zich vervreemden en eist antwoorden. Als ze deze vervolgens niet krijgt gaat ze zelf op zoek naar de waarheid. Deze zoektocht wordt al snel onderbroken wanneer ze bij een auto-ongeluk haar zicht verliest. Dit was echter geen normaal auto-ongeluk. Het gezin raakt alleen nog maar meer verstrikt in een web van leugens en bedrog. Totdat Menno besluit dat het nu wel genoeg is geweest.

Het boek bestaat uit twee verhalen. Het verhaal van Menno en het verhaal van Sascha. Deze verhalen passen goed in elkaar en er ontstaat een vlot geschreven thriller. In zowel het verhaal van Sacha, als dat van Menno ontstaan wat gaten die de spanningsboog afbreken. Dit wordt echter tegen het einde van het verhaal opgelost met een geweldige plottwist.

Van der Vlugt kiest een interessant onderwerp voor haar verhaal en scoort hier goed bij de lezer. Menno verbergt steeds meer dingen voor zijn vrouw en zakt steeds verder de put in. Tegelijkertijd heeft Sascha ook zo haar eigen geheimen die zeer vermakelijk zijn. Toch als alles niet slechter kan gaan, gooit Van der Vlugt het verhaal om met een ongeluk waarbij Sascha blind raakt. Na deze gebeurtenis maken alle personages een gedragsverandering mee, wat de lezer weer op scherp zet.

Simone van der Vlugt zet een verrassende, geloofwaardige en spannende psychologische thriller neer, met een rijke mozaïek aan menselijke emoties. De plottwist is grandioos en niet verwacht. Simone begrijpt als geen ander dat het bij een thriller vooral gaat om de onderhuidse spanning en weet herkenbare dialogen neer te zetten. ‘Toen het donker werd’ is een vlot geschreven thriller die je in sneltreinvaart uit hebt. Ik vond het een heerlijk boek om in te lezen.

Deze recensie is geschreven door Charlotte Rozema. Ze  zit op CSG Dingstede te Meppel waar ze de havo doet. Charlotte is dol op lezen, omdat je dan even de dingen om je heen vergeet. Ze heeft veel interesse lezen. Daarnaast schrijft ze graag zelf verhalen en doet dan ook regelmatig mee aan schrijfwedstrijden.

Toen het donker werd/Simone van der Vlugt/Uitgeverij Ambo|Anthos/2016/320 blz./ISBN: 9789026332081

No Comments

Post a Comment