Pride & Prejudice had een ‘happy ending’ waar Elizabeth en Darcy het huwelijksbootje in stapten. Maar hun leven eindigde niet toen de laatste bladzijde werd omgeslagen. ‘Death Comes to Pemberley’,  van de detective schrijfster P.D. James brengt ons terug naar Pemberley en naar een mogelijke gebeurtenis die het leven van de familie Darcy weer eens op z’n kop zet. ‘Death Comes to Pemberley’ is een murder mystery die onze favoriete personages van Jane Austen’s wereldberoemde verhaal terugbrengt en voor een ingewikkelde uitdaging stelt.

Het lijkt allemaal zo rustig op Pemberley; Elizabeth en Darcy hebben twee prachtige zoontjes, Jane woont nog steeds op een steenworp afstand samen met Bingley, en van de Wickham’s hebben ze al een tijdje niets gehoord. Natuurlijk blijft het nooit lang stil als het om de Wickham’s gaat, en het zal niemand van de lezers verbazen dat het Lydia (mevrouw Wickham) is die hysterisch aankomt op Pemberley, schreeuwend dat haar man is vermoord.

In het holst van de nacht gaat Darcy samen met kolonel Fitzwilliam en Alveston op zoek naar Wickham en kapitein Denny, die op deze stormachtige avond uit het voertuig waren gerend en Lydia alleen achter lieten. Ze vinden een lichaam. Ze vinden Wickham. Maar is hij het slachtoffer, de dader, of heeft hij deze keer wéér een misleidende rol?

I LOVE Pride & Prejudice, dus toen ik dit vervolg in de winkel tegenkwam besloot ik het toch nog een keer te proberen. Want ik las ook ‘Pride & Prejudice & Zombies’… Dat was grappig, maar gaf een totaal andere gevoel dan het origineel. En eerlijk gezegd zie ik Lizzie liever met een boek, dan op zombie jacht. ‘Death Comes to Pemberley’ slaagde er deels in om het echte Jane Austen gevoel terug te brengen, maar waar de schrijfstijl nog steeds prachtig was, was het langzame tempo, zo passend bij Austen. hier juist erg storend.

Waar de victoriaanse schrijfstijl van Austen goed werkt voor haar ‘looking-for-love-but-I’m-still-independent’ verhalen, past het totaal niet bij een boek dat gebouwd is op mysterie en waar het oplossen van een moord een prioriteit zou moeten zijn. Het boek slaagt er wel in om je tot het einde te laten speculeren over de dader en brengt het Austen-gevoel zeker omhoog, tenminste als je je over de oude vooroordelen kunt zetten. De persoonlijkheden van de P&P personages zijn voor mijn gevoel te veel versterkt door D.P. James en dit maakt het lezen – voor mij – soms een beetje alsof alles al vast staat. Dit zorgt er helaas voor dat het verloop van het verhaal niet meer spontaan is, alsof de personages volgens een script leven en niet meer kunnen veranderen.

Voor een echte Janeite is dit boek vooral een her-bezoeking van de Bennet-wereld. Een gedurfde optie voor iedereen die eens wat anders wilt proberen, maar gelukkig kun je haar werk ook blijven herlezen tot je het kan dromen.

Hoi, ik ben Nicky. 21 jaar, Neurosciences Master studente, book addict en toekomstige wereldreiziger.

Death Comes to Pemberley / P.D. James / Faber & Faber Ltd. / 2011 / 324 pag. / ISBN: 9780571288007

No Comments

Post a Comment