Iedereen kent de wereldberoemde Britse schrijver, Jane Austen. Maar weinigen weten iets over haar leven en haar familie. Dit is waar het boek ‘Jane Austen, onder vier ogen’ over gaat. Het boek wordt verteld door Austen zelf , in dagboekvorm, en door haar zus Cassandra. Ook hun nichtje Caroline komt aan het woord. Anke Werker, columniste voor janeausten.nl, combineert feiten met fictie en creëert zo een verhaal dat je een kijk geeft in Austens leven. Het verhaal situeert zich na de dood van Janes vader, wanneer ze verhuist naar Southampton samen met haar moeder, zus en schoonzus. Je volgt Jane tijdens het schrijven van haar boek, ‘Resolution’. Tegelijk vertelt Cassandra over haar eenzame leven met haar huismeid Emily, na Janes dood.

Deze vertelwijze vond ik een beetje verwarrend. Het was moeilijk om voortdurend te wisselen tussen de twee standpunten. Dit was even wennen omdat je zo grote tijdssprongen maakt. Het boek doet wel wat het belooft: door de dagboekfragmenten lijkt het alsof je een intiem onderonsje met de schrijfster hebt en je kunt je toch nog altijd inleven in het verhaal. Dit had ik niet verwacht, omdat ik veronderstelde dat door het dagboek veel informatie over het dagelijkse leven en gewoonten zou wegvallen, maar dit is niet het geval.
Veel actie bevat het boek niet, maar saai kun je het ook niet noemen. Jane is een schrijfster en dat laat Werker duidelijk blijken. Er zijn veel poëtische passages, zoals: ‘Een beschrijving van iemands uiterlijk is enkel interessant als het innerlijk erdoor onderstreept wordt.’ Dit maakt het verhaal heel geloofwaardig en aangenaam om te lezen. Alhoewel ik ook vind dat het gebrek aan actie het boek soms langdradig maakt. Situaties worden vaak herhaald. Jane schrijft bijvoorbeeld veel over hoe vervelend ze het wel vindt dat ze gestoord wordt tijdens het schrijven, of Cassandra die maar geen goed portret van Jane lijkt te schilderen.
De auteur toont dat ze veel weet over de gang van zaken in de 19de eeuw en het doen en laten van Austen. Er is een alinea waarin Jane een badkoets beschrijft en ik wist hiervoor niet wat dit was. Evengoed verwerkt Werker echte historie in het boek. In de brieven die de zussen aan elkaar schrijven, komen gebeurtenissen uit hun leven goed aan bod, zoals de ware liefde van Jane die ze ooit ontmoette op het strand.

Het boek gelijkt helemaal niet op de boeken die Jane zelf schreef, maar ik veronderstel dat dit ook niet de bedoeling is. Lees dit boek dus vooral om meer te weten te komen over haar leven en verwacht geen romances om bij weg te dromen. Mijn algemene conclusie is: leuk boek om te lezen, maar misschien net een paar pagina’s te lang om er met je aandacht bij te blijven.

Deze recensie is geschreven door Sélin Van Laethem, 16 jaar, leerlinge Latijn – wiskunde in het Sint-Teresiacollege in Eksaarde.

Jane Austen, onder vier ogen/Anke Werker/Ambo|Anthos/2016/350 blz./ISBN 978 90 263 3622 5

No Comments

Post a Comment