Melkbloed is een literaire thriller en bovendien een indrukwekkend debuut van Clara Weiss. Het verhaal speelt zich af in Duitsland, in een klein en zeer gelovig dorpje in de bergen. De hoofdpersonage Elvira en haar gezin zijn typische inwoners. Een extreem gelovige vader die lijkt te lijden aan een beginnende dementie. Zijn dochter Elvira is de enige vrouw des huize en al goed op leeftijd. Één van haar zonen woont ook nog in, de 30-jarige Matthias. Na jaren afwezigheid is ook Elvira haar man en vader van haar kinderen teruggekeerd naar huis.

Het kleine dorpje waar nooit iets gebeurt wordt bedreigt door een gruwelijke moordenaar. Alle buren van het gezin worden één voor één  uitgemoord, toevallig net zoals in de lijdensweg van de heilige Katharina beschreven wordt Legenda Aurea. Als toppunt woedt er een sneeuwstorm terwijl de moordenaar nog vrij rondloopt, zonder dat de politie een spoor heeft.

Het boek begint met een spannende flash forward die je direct benieuwd maakt naar de volledige scène. Daarna komt het boek wat trager op gang, maar net snel genoeg. Het boek leest aangenaam vlot, maar je kan ’s avonds het boek naast je leggen en rustig in bed kruipen. Het einde van het boek daarentegen lees je in één ruk uit door de spannende plottwist. Net wanneer je denkt dat je de moordenaar kent komt er een hoop extra info die je doet twijfelen en uiteindelijk blijf je verbaasd achter.

Prachtig geschreven boek, van begin tot eind houdt het je aandacht erbij. Het is een vrij dik boek wat sommige lezers misschien wat kan afschrikken. Maar eenmaal je eraan begint gaat het nog vlot vooruit. De eerste pagina had direct mijn interesse gewekt, maar het plot zag ik niet aankomen. Niet perse het best geschreven boek, maar wel spannend verhaallijn, zeker achteraf gezien.

Deze recensie is geschreven door Hanne Hoydonckx, 19 jaar, eerstejaars studente bedrijfsmanagement aan de Universiteit Leuven

Melkbloed/Clara Weiss/vertaling Roelof  Posthuma/ Uitgeverij Ambo|Anthos/2016/ 414 blz./ ISBN 9789026335174

No Comments

Post a Comment