“Over jezelf verliezen, terugvinden & 1700 kilometer hiken”

Op tweeëntwintig jarige leeftijd verliest Cheryl Strayed haar moeder. Door dit enorme verlies is Cheryl zichzelf kwijtgeraakt en loopt ook haar huwelijk stuk. Vier jaar later, met de gedachte dat er niets meer te verliezen valt, neemt Cheryl haar meest impulsieve beslissing ooit: ze begint aan een voettocht van 1700 kilometer langs de Pacific Crest Trail (PCT) in het westen van de Verenigde Staten, van de grens met Mexico tot de grens met Canada. Helemaal alleen, zonder ervaring en met een veel te zware rugzak. Drie maanden lang doorstaat ze intense hitte en meters sneeuw, wordt ze geconfronteerd met beren en ratelslangen, en ervaart ze de schoonheid, maar ook de verschrikkelijke eenzaamheid van de tocht die haar leven voorgoed zou veranderen.
Deze nummer 1-bestseller is haar verhaal, dat recht uit het hart komt. Een verhaal van een jonge vrouw die op het dieptepunt van haar leven een 1700 kilometer lange solo-hike maakt. De tocht is slopend, zowel emotioneel als fysiek, maar maakt haar uiteindelijk sterker dan ooit.

Zelf zou ik nooit voor een boek in het genre reisverhalen gekozen hebben omdat een eerder boek dat ik in dit genre las enorm was tegengevallen. Maar het was dit boek dat besproken ging worden op de volgende bijeenkomst van onze plaatselijke leesclub. Dus ben ik toch, met zo weinig mogelijk vooroordelen, beginnen lezen. En gelukkig maar, want wat heb ik genoten van het boek!

Strayed vertelt op een grappige, emotionele en inspirerende manier over hoe slecht ze voorbereid was, over hoe dikwijls ze wilde opgeven en over hoe ze toch de kracht vond om door te gaan.
Het dragen van de veel te zware rugzak kwam best wel bekend voor. Zelf gebruik ik ook steeds een trekrugzak om op kamp te gaan. Die rugzak bevat dan ook alles wat ik de hele week nodig heb. Maar natuurlijk is dit nog iets anders dan dag-in-dag-uit met die rugzak op je rug rond te lopen. Want telkens ik een dagtocht in de bergen maakte nam ik enkel datgene mee wat ik die dag nodig had, ’s avonds zou ik toch terug op de kampplaats aankomen. Dus ondanks het feit dat ik niet écht weet hoe het is om 1700 kilometer alles met je mee te dragen, veel situaties waren toch heel herkenbaar.

Ik heb Cheryl wel een paar keer voor zot verklaard om met zo een zware rugzak op tocht te vertrekken. Aan de start van haar tocht beschrijft ze wat ze allemaal in haar rugzak heeft zitten. En ik ben er zeker van dat de helft helemaal niet nodig is op tocht, zoals bijvoorbeeld een opvouwbaar zaagje en een klein schepje.

De proloog bestaat uit een flashforward naar de tocht. In deze scene van enkele minuten lees je hoe Cheryl een van haar schoenen verliest omdat hij in een ravijn valt. Van pure wanhoop smijt ze dan ook maar de andere schoen erachteraan. Natuurlijk ben je de hele tijd in het boek aan het uitkijken naar de scene waarin deze gebeurtenis plaatsvindt. Het zit namelijk zo dat Cheryl enorm afziet van haar wandelschoenen, die eigenlijk te klein zijn. Haar voeten staan vol met blaren die evolueren naar open wonden. Het is zelfs zo erg dat ze af en toe een teennagel verliest. Ondanks de niet zo aangename beschrijvingen, vond ik het heel grappig hoe ze telkens de score meedeelde. Zo is het bijvoorbeeld al heel snel 1-9 PCT-Cheryl.

Ik bewonder Cheryl wel om de enorme doorzettingskracht om de tocht helemaal tot het einde te lopen. Want ze krijgt doorheen het boek af te rekenen met heel wat tegenslagen. Bovendien heeft ze bijna al haar geld uitgegeven aan haar uitrusting en heeft ze dus bijna niets meer over voor onderweg.
Gelukkig komt Cheryl gedurende de tocht andere PCT-wandelaars tegen die de eenzaamheid even doorbreken en voor ontspannende momenten zorgen. Elke wandelaar heeft ook heel veel lof voor Cheryl omdat ze helemaal alleen, als jonge vrouw, aan de tocht is begonnen. Na zo een ontmoeting heeft Cheryl weer een nieuwe portie moed voor de volgende dagen.

Strayed heeft een heel aangename schrijfstijl die gemakkelijk wegleest. Door de vele herkenbare situaties blijf je ook maar verder lezen. Je zou denken dat een verhaal over een wandeltocht van 3 maanden heel langdradig gaat worden, maar er gebeuren genoeg dingen onderweg die voor afwisseling zorgen. Cheryl trakteert je ook op verschillende flashbacks die inzicht geven in de moeilijke periode die ze sinds de dood van haar moeder doormaakt. De flashbacks en de reiservaring zijn mooi met elkaar verweven.

Het boek werd ook verfilmd met Reese Whitherspoon in de hoofdrol.

Deze recensie is geschreven door Anna Coppieters, 21 jaar, student Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de Universiteit van Gent.
Wild / Cheryl Strayed / Uitgeverij Luitingh-Sijthoff / 2012 / 384 pag. / ISBN 9789021803548
Vertaling: Marja Kooreman

No Comments

Post a Comment