Lichaam van licht begint met hoofdstuk 0, een hoofdstuk dat de aandacht trekt. Het dwingt de lezer tot nadenken en maakt het onmogelijk om niet te willen weten wat zich precies in de daaropvolgende bladzijden van het boek zal afspelen. In deze bladzijden leren we Jonas kennen die langzaam de grip op zijn leven kwijtraakt en steeds meer versmelt met zijn gamepersoonlijkheid Sanoj.

Gameverslaving is een onderwerp dat maar zelden in boeken naar voren komt. Dit boek is dan ook (net als andere boeken uit de Slash reeks) een boek dat belangrijk is. Het opent je ogen voor een probleem waar maar weinig over gesproken wordt.

Bij dit boek vond ik overigens wel dat het uitgangspunt van de Slash serie ook een nadeel heeft, het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en volgt dus echt het levensverhaal van een jongere en in dit geval denk ik dat dat heeft geleid tot een bepaalde herhaling. Jonas verliest steeds meer zijn grip op de werkelijkheid en komt in een vicieuze cirkel van gamen en meer gamen terecht en de lezer maakt dit mee. Natuurlijk is de herhaling zoals die in het boek beschreven wordt realistisch en het zorgt er ook voor dat je als lezer de zwaarte voelt van die herhaling, maar ook zorgde het ervoor dat mijn aandacht ietwat verslapte.

Wel is dit boek heel realistisch en is het niet moeilijk om je voor te stellen dat je Jonas zo op straat tegen zou kunnen komen. Dat het boek echter vooral op Jonas’ personage en zijn verslaving focust, zorgt er wel voor dat het een puntje laat liggen, ik had graag meer geweten over zijn omgeving. Natuurlijk is het boek vanuit Jonas POV, maar toch had ik liever meer achtergrond info over Björn willen hebben, of meer willen weten over hoe de relatie met Jonas ouders verloopt (zeker aan het einde van het boek had dit denk ik toegevoegde waarde gehad). Het had daarmee waarschijnlijk een grotere indruk op mij gemaakt.

Desondanks zou ik dit boek zeker aanraden. Het boek leest heerlijk en gaat over een onderwerp waar we ons in de samenleving misschien nog wel bewuster van zouden moeten worden. Jonas is een personage dat levensecht is en het boek laat goed zien hoe het spelen van een onschuldige game kan uitlopen op een verslaving.

Lichaam van licht/ Jelmer Soes, Sanoj/ Uitgeverij Querido/ 2017/ 256 blz./ ISBN: 9789045119977

No Comments

Post a Comment