Als kind heb ik mij lang afgevraagd hoe het leven zou zijn als ik blind geboren was of blind zou geworden zijn. Vaak liep ik dan door de tuin met mijn ogen dicht om te ervaren hoe het was om alles op de tast te doen, de dingen enkel te kunnen ruiken of het leven in te schatten op basis van geluiden. Waarom ik met deze anekdote begin bij de recensie over Toen het donker werd. Wel, omdat één van de hoofdpersonages door de verwikkelingen in het verhaal blind wordt en laat nu net die ontwikkeling bepalend zijn voor het verdere en erg spannende verloop.

Simone Van Der Vlugt is natuurlijk niet aan haar proefstuk toe. Ze schreef al tal van thrillers, historische romans, reisboeken en jeugdromans. Ze is al enige tijd niet meer weg te denken uit het Nederlandse literaire landschap. Ik was dus ook verheugd toen ik haar nieuwe literaire thriller Toen het donker werd kreeg toegestuurd.

Toen het donker werd vertelt het verhaal over een doodgewoon Nederlands gezin dat verwikkelt raakt in een web van criminaliteit en bedrog. Het gezin bestaat uit vader Menno, moeder Sacha en zoon Luuk. Menno heeft jaren geleden het bedrijf overgenomen van zijn vader en hoewel er hard gewerkt wordt, zitten ze in slechte papieren. Sacha kwam jaren geleden, als schone blonde, op het pad van Menno en heeft hem sindsdien nooit meer verlaten, zelfs niet na een relationele misstap langs zijn kant. Samen hebben ze een zoon, Luuk. Hij zit in zijn examenjaar en vertoont typisch puberaal gedrag. Eigenlijk zijn dit allemaal kenmerken waardoor je het hele verhaal lang blijft twijfelen aan de echtheid van het gezin. Maar is die vertwijfeling wel nodig?

De puberale streken van Luuk zorgen ervoor dat hij serieus in de problemen geraakt. Luuk komt in een drugsmilieu terecht en maakt daar ook schulden. Wanneer hij dit aan zijn vader vertelt, wilt deze niets liever dan zijn enige zoon uit die schulden te helpen en zo ook voorkomen dat Sacha er hoogte van krijgt. Maar de verwikkelingen die zich dan voordoen, had geen van beide kunnen inschatten. Menno lost de gemaakte schulden af, maar de bende ruikt geld en ze vragen steeds meer. Het gezin wordt serieus onder druk gezet. En hier wordt uiteindelijk de onwetende Sacha slachtoffer van… ‘En dan, vanuit het niets, accelereert de Saab. De motor gromt, als een roofdier, en de auto schiet naar voren. Het eerste wat Sacha voelt is een klap in haar nek’ (p. 121).

Sacha wordt wakker in het ziekenhuis en ziet niets meer. Uit onderzoeken blijkt dat ze aan één oog blind blijft, haar andere oog maakt nog kans, maar het zal tijd vragen. Sacha vraagt zich lange af hoe het ongeval is kunnen gebeuren, maar Menno en Luuk weten wel beter. Wat staat hen nog te wachten? Tot waar zullen ze gaan? Moeten er nog slachtoffers vallen, vooraleer ze er de politie bij durven betrekken?

Toen het donker werd liet zich als een sneltrein uitlezen. Op de kaft staat dat het om een literaire thriller gaat. Een thriller vind ik het zeker, al was het alleen maar door de laatste pagina die mij een aantal dagen is bijgebleven. Voor mij past het boek perfect in mijn eigen rijtje van ‘boeken ideaal voor op vakantie’ waar al geruime tijd andere schrijvers opstaan in hetzelfde genre, zoals de boekenreeks van Pieter Aspe. Een absolute aanrader voor als je houdt van thrillers die vlot geschreven werden en toch een sterk verhaal inhouden.

Deze recensie is geschreven door Silke, leerkracht in de eerste graad van het secundair onderwijs in het Sint-Pieterscollege te Leuven. Ze geeft daar voltijds het vak Nederlands. Nederlands als taal en in de vorm van literatuur hebben haar van kindsbeen af nauw aan het hart gelegen. Ze geniet er dan ook van om haar leerlingen elke dag een beetje van haar passie door te geven.  Silke leest elk boek graag dat haar op een gegeven moment bij het nekvel grijpt. Dat kan zijn door de taal of de vorm die een auteur hanteert of door het verhaal dat verteld wordt.

Toen het donker werd/Simone Van Der Vlugt/ Ambo|Anthos Uitgevers/2016/307 blz./ ISBN 9789026332081

No Comments

Post a Comment